En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > ”Spjutspetsar för hållbar utveckling”
2018-11-14
Foto: Jeanette Hägglund.

KOSTPROFILEN

”Spjutspetsar för
hållbar utveckling”

Som ansvarig för Livsmedelsverkets kompetenscentrum är Anna-Karin Quetel en av branschens absoluta centralgestalter. Kartläggningar och fakta hör till det som myndigheten kommer att fokusera på framöver.

Nutritionisten Anna-Karin Quetel har ett stort intresse för folkhälsoarbete. Det var när hon studerade nutrition i Australien som intresset väcktes för mat ur ett samhällsperspektiv. Varför äter vi som vi gör? Vad påverkar våra val?

Efter studier i folkhälsonutrition i Sverige jobbade Anna-Karin till en början med mat och hälsa inom skolan. Sedan 2011, då Livsmedelsverket startade sitt kompetenscenter för offentliga måltider, har hon jobbat vid myndigheten.

Anna-Karin Quetel

Ålder: 42
Gör: Leder Livsmedelsverkets arbete med offentliga måltider.
Familj: Man och tre barn: 11, 13 och 15 år.
Bor: På landet utanför Rimbo i Norrtälje kommun.
Fritid: Tycker om att umgås med vänner och hästar – och att gräva: ”Att sätta händerna i jorden är det bästa som finns!”
Drivs av: ”Att få saker att funka – jag tycker inte om det när det haltar.”

 

Mer synlig utåt

Under det gångna året emellertid i en mer synlig roll – sedan Eva Sundberg, som i likhet med Anna-Karin varit med från början, i våras valde att lämna kompetenscentret för nya utmaningar.

– Vi delar på ledarskapet, jobbar och fattar besluten tillsammans. Hela tiden med örat mot marken. Så var det även tidigare, även om Eva var den som syntes mest utåt, förklarar Anna-Karin.

”Inom offentliga måltider finns en stor potential att göra skillnad”

I kompetenscentrets arbetsgrupp finns såväl bred kompetens – med bakgrund från landsting och kommun, äldreomsorg, skola, tillsyn och regelverk – som ett enormt engagemang.

– Vi vill sätta måltidsfrågorna på agendan så att de integreras i vård, skola och omsorg. Kartläggningar och fakta är något vi kommer lägga mer fokus på framöver.

Och förutsättningarna för en utveckling i den riktningen är onekligen goda. När de uppdaterade råden för skolan presenterades i början av november var den mediala uppmärksamheten mycket stor. Även råden för äldreomsorgen har tidigare rönt betydande intresse.

Varför är de offentliga måltiderna så heta just nu?

– Mat har blivit en politisk fråga, både nationellt och lokalt. Också generellt är intresset stort. Det handlar ju bland annat även om självförsörjning. Miljö- och klimatfrågan är en draghjälp och fler inser allvaret nu. Mycket har hänt de senaste åren, konstaterar Anna-Karin Quetel.

– Inom offentliga måltider finns en stor potential att göra skillnad. Inom äldreomsorgen ligger fokus på livskvalitet, att det ska vara gott att bli gammal. I skolan har hållbara livsmedelsval högre prioritet. Det är här kan vi påverka framtidens konsumenter, fortsätter hon.

Vad i ditt jobb brinner du för allra mest?

– Hållbar utveckling. De offentliga måltiderna är spjutspetsar i det arbetet och behöver ses i ett större sammanhang. De kan bidra till hälsa, miljö och klimat, psykiskt och fysiskt välmående och till samhällsutvecklingen i stort.

Kajsa Asp Jonson

FOTNOT Den 20-21 november arrangerar Livsmedelsverket Måltidsdagarna i Stockholm, i år på temat Måltider som gör skillnad. ”Det är ett späckat program och kommer att bli de vassaste dagarna hittills” lovar Anna-Karin Quetel.