En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Hem > Aktuellt > Skäliga krav – och orimliga önskemål
special_fb
Kost & Näring i Almedalen

Skäliga krav – och orimliga önskemål

2019-06-27
  1. Almedalen 2019
  2. Förskola och skola

Runt en av fem skolluncher som serveras i Sverige är idag anpassade special- och önskekoster. Tendens är stigande. Var ska de offentliga måltidsverksamheterna dra gränserna för individanpassningen? Och vem blir det som i slutändan får betala notan?

Grundregeln lyder att ju större resurser som läggs på individanpassning, desto mindre blir kvar till det lagstadgade grunduppdraget: det vill säga tillagning och servering av högkvalitativa, näringsriktiga standardalternativ. Utgör special- och önskekosterna ett hot mot idén om en god skolmåltid för alla unga – oavsett eventuella kostpreferenser? Var kan, bör och måste de offentliga måltidsverksamheterna dra gränsen för anpassningar och individuella önskemål? Och vem betalar betalar notan när skolmåltiden går från kollektiv angelägenhet till en arena för individuella uttryck och preferenser? Innan seminariet, med start kl. 12.00, bjuder Kost & Näring tillsammans med Landsbygdsnätverket/MATtanken på lunch.

Medverkande

Anna-Karin Quetel, nutitionist och projektledare, Livsmedelsverket, kompetenscentrum för offentliga måltider
Sofia Knáz, leg. dietist och projektledare, projektet Bra mat för alla
Åsa Kullberg, affärsområdeschef, Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skola och verksam inom Linköpings kommun
Gunilla Martinsson, måltidschef, Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skola och verksam inom Munkedals kommun
Cecilia Nebel, moderator

Tisdag och onsdag den 2-3 juli tar Kost & Näring tillsammans med projektet Matlust och andra utvalda partner de offentliga måltiderna och några av branschens allra hetaste frågeställningar till årets Almedalsvecka. Klicka här för att komma till almedalen.kostochnaring.se, där du alltid hittar den senaste informationen om alla Kost & Närings aktiviteter.