GYMNASIESKOLANS LOKALA PROGRAMRÅD
5 steg: Så tar du kommandot i kompetenskampen
Restaurang- och livsmedelsprogrammet erbjuds för närvarande i 111 svenska kommuner. Funderar du på hur du ska gå tillväga för att framgångsrikt ta plats i programrådet för utbildningen närmast dig och din verksamhet? Kost & Närings guide i fem steg hjälper dig att komma igång!
1. Ta kontakt
Rektorn på det gymnasium som erbjuder restaurang- och livsmedelsprogrammet på din ort är rätt kontaktperson. Berätta vem du är och vad du ansvarar för i din verksamhet.
2. Meddela ditt intresse
Gör klart att du och/eller någon av dina kollegor gärna vill delta i det lokala programrådet. Här finns stora möjligheter att påverka – från vilka lärare som anställs till vilka de och specialinriktningar skolan erbjuder.
3. Var aktiv i mötena
Antal mötestillfällen ligger i regel mellan två och fyra per år. Lyft tydligt fram din verksamhets behov, så att utbildningen bättre kan matchas mot dem.
4. Erbjud praktikplatser i dina kök
… och se dessutom till att gymnasieskolan bjuder in dina medarbetare till en handledarkurs, för att säkerställa att praktiktiden blir givande och positiv upplevelse för båda parter.
5. Planera praktiktiden
Se till att dina praktikanter får meningsfulla och ansvarsfulla uppgifter, snarare än monotona – eller i värsta fall långtråkiga – sysslor. Ge alla en chans; kanske är det några av dina blivande medarbetare du precis fått kontakt med?
_
FOTNOT Detta är en av flera artiklar i Kost & Närings special om framtidens kökskompetens, som du kan ta del av från och med slutet av maj, här på kostochnaring.se och på föreningens medlemssidor i Magasin Måltid. Här nedanför hittar du övriga publicerade artiklar i ämnet:
[post_list preset=”kokskompetens”]