En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Referat från styrelsemöte 19 oktober
2017-10-20
  1. För medlemmar
  2. Interna nyheter
  3. Styrelse

Referat från styrelsemöte 19 oktober

Styrelsens Maria Larsson rapporterar från ett styrelsemöte som går till historien som ett riktigt ”speeddating”-pass, då styrelsen under denna dag hade besök av flera olika gäster som bytte av varandra i en ström.

Då Ledarna haft förbundsråd 17-18 oktober och delar av styrelsen varit med på dem så beslutade vi att alla skulle komma ner till Stockholm redan på onsdagskvällen vilket var tur, då det var mycket att gå igenom denna gång. Vi startade redan kl 8 med att hälsa vår nya studerande representant Maria Glassbrook välkommen. Maria är student i Uppsala och kommer att vara med oss under hösten och kommande vår.

Detta följdes av rapporter från Fokusgrupperna och även hos dem händer det mycket.

Bland annat så har fokusgrupp Upphandling genomfört sin roadshow sedan vårt senaste möte. En mycket lyckad roadshow. Fokusgrupp Sjukhus förbereder sin temadag som kommer att genomföras i november och fokusgrupp Sjukhus håller på att planera för sin dag nästa år. Både Sjukhus- och Äldreomsorgsgrupperna har även haft fullt upp med att lämna remiss svar till SLV:s uppdaterade råd ”Bra måltider i äldreomsorgen”. Fokusgrupp Förskola och skola håller på att arbeta med uppdraget att ta fram riktlinjer för specialkost, och har tänkt sig att göra intervjuer istället för att skicka ut enkäter.

Fokusgrupp Hållbarhet träffade vi senare under dagen så vad de gör kommer senare.

Sedan började besöken komma. Först ut var Jenny Wibacke, ordförande i Ledarna inom Vård & Omsorg, LiVO, som kom för att prata om Samverkan Offentlig Sektor (SOS) ett samarbetsprojekt i Ledarna mellan de föreningar som är till för de föreningar som har många medlemmar som jobbar inom offentlig sektor och hur vi kan dra nytta och hjälpa varandra på olika sätt.

När Jenny gått kopplade vi upp oss via dator med vår kommunikatör David Hollertz för att planera Fokusgruppsdagarna som vi kommer att hålla i Stockholm den 15 november.

Sedan pratade vi film för att försöka locka fler att arbeta inom offentlig kostverksamhet, hur vi ska tänka där, vad som är rätt väg att gå. Vi hann även med en kort diskussion om Facebook- och hemsidespolicyn.

Under Ledarnas förbundsråd presenterades ett förslag till ett förbundspolitiskt program som ska tas på Ledarnas kongress i slutet av maj 2018. Marianne Backrud-Hagberg bjöd då in Annika Elias att komma till vårt möte och presentera detta för hela styrelsen, något vi som inte var med på förbundsrådet var tacksamma för då vi fick möjlighet att ställa frågor om det och få svar direkt. Annika inledde även sin dragning med påminna oss om möjligheten att nominera ledamöter, ordförande och skriva motioner till Ledarnas nästa kongress.

Marielle Nakunzi som är vår kontaktperson kom efter Annika. Hon berättade lite om vad som är på gång inom Ledarna. De håller bl.a. på med att se över det språkbruk som används i avtal m.m. som vänder sig mot de som arbetar inom offentliga verksamheter. De planerar även att genomföra medlemsträffar på flera olika orter runt om i landet dit du som medlem kan rösta på föreläsare och gå dit och lyssna på dem och ta med dig en kompis som inte är medlem.

Vi har ju även en stor fråga rörande vårt sjunkande medlemstal så vi pratade även med Marielle vad vi kan göra för att försöka vända på det. Vi kom överens om att fortsätta arbeta med den frågan men att det kommer att ta tid; att vända på det hela det är inget vi kommer att göra under denna mandatperiod.

Sedan åt vi lunch och efter det så träffade vi vår nyaste fokusgrupp, Hållbarhet. De har genomfört ett gediget arbete för att komma fram till och avgränsa vad fokusgruppen faktiskt ska arbeta med. Hållbarhetsområdet är mycket stort och de kan inte arbeta med allt.

De har inlett ett samarbete med SLU och SLV för att kartlägga hur svinnarbetet ser ut idag i våra kommuner och landsting. Ni som är med på Fokusgruppsdagarna kommer att få veta mer om deras arbete.

Slutligen fick vi besök av Mikael Rongve, chef för avdelningen Bransch hos Ledarna. Han berättade om Ledarnas arbete med att ta fram en katalog över tjänster som medlemsföreningarna kan köpa av Ledarna istället för ”ute på stan”.

Sedan var det dags att avsluta vår dag med resterande frågor fram till kl 16 då vi skildes åt.

Maria Larsson