En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > Rapport från branschexpo i syd
Marie Balksäter och Elena Johansson, Kost & Närings fokusgrupp Utrustning och lokaler.
Marie Balksäter och Elena Johansson, Kost & Närings fokusgrupp Utrustning och lokaler.
"Fastfood, Café & Restaurant Expo"

Rapport från branschexpo i syd

2022-10-27
  1. Bransch
  2. Externt event
  3. Fokusgrupper
  4. Utrustning och lokaler

Den 19-20 oktober gick branschmässan ”Fastfood, Café & Restaurant Expo” av stapeln på Malmömässan, den tredje och sista orten där årets mässa arrangeras. På plats bland montrarna fanns Kost & Närings fokusgrupp Utrustning och lokalers Elena Johansson och Marie Balksäter, som här bjuder på en rapport från mässgolvet.

Så har då årets alla ”Fastfood, Café & Restaurant Expo” gått av stapeln och sist ut var Malmö. Vi från fokusgrupp Utrustning och lokaler fanns på plats för att kolla in utbudet av utrustning. Och kort sagt – det var något tunt! Enligt utställare på plats har det varit fler i Stockholm och Göteborg så det känns lite synd att alla inte följde med till södra Sverige, som trots allt har ett stort upptagningsområde med Sveriges tredje största stad Malmö och även Köpenhamnsregionen.

Tredje gången gillt. Genomförandet i Malmö tycks ha lockat färre utställare jämfört med höstens båda tidigare genomföranden i Stockholm respektive Göteborg.

Vi hittade dock några godsaker som vi tycker är värda att nämna.

Vi började med en trendspaning med Lennart Wallander. Han spår att fler snabbrestauranger kommer dyka upp fast med minimal personalstyrka. Istället kan vi vänta oss robotar som portionerar upp tallrikarna, till exempel bowles. Vem som ska fylla på robotarna framkom inte.

Getinge har kommit med en gryta som har en insats för sous vide. Den finns till flera storlekar och har du en M5 kan du köpa till insatsen.

Vi fick också se kockklänningen i både vitt och svart, men tyvärr ligger den inte i vår prisklass.

Jøni imponerade också med sin gryta där du kan lägga in recept direkt i panelen och sen ”pratar” grytan med dig och talar om precis vad du ska göra. Till exempel: ”Lägg i 10 kg tärnat kött och 100 g lagerblad”, ”Bryn i 15 minuter”. Efter 15 min säger den ”Fyll på 20 liter vatten, 2 kg morötter, 1 kg lök, salt och peppar”, ”Koka i 30 minuter”. ”Smaka av med salt och peppar”. Så nu är det inte bara ugnarna som låter i köken utan även grytorna. Jøni har också en kokgryta med Eco Assistent som hjälper användaren att använda kokgrytan på mest optimala och energibesparande sättet.

Haglunds är på gång med energisnålare kyl- och frysskåp, och anslöt sig därmed till en generell trend bland maskinutställarna, där energioptimering/besparing var ett hett budskap.

Vi fick också se kockklänningen i både vitt och svart, men tyvärr ligger den inte i vår prisklass. Det gjorde inte heller den tunna sköna kockrocken, perfekt för sommarens varma dagar, hos Segers kläder.

Elena Johansson
Marie Balksäter