En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > (Plast-)förpackningens dubbla ansikten
ALMEDALSVECKAN 2019

(Plast-)förpackningens dubbla ansikten

2019-07-05
  1. Almedalen 2019
  2. Hållbarhet

I grund och botten är det enkelt. När maten odlas på ett ställe och konsumeras på ett annat behöver den förpackas för att inte bli förstörd längs vägen. Det är först när frågorna om hur, i vad och till vilket klimatmässigt och ekonomiskt pris kommer in i bilden som det hela blir betydligt mer komplext.

Livsmedelsförpackningen – miljöbov eller klimathjälte i de offentliga och privata köken?

TISDAG 2 JULI, 13:00 – 13:45

Medverkande

Helén Williams, docent i miljö- och energisystem vid Centrum för tjänsteforskning, Karlstads universitet
Anders Wijkman, ordförande, Circular Sweden
Cecilia Nebel, moderator

Helén Williams, docent i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet och den ena av två panelister i Kost & Närings och föreningens fokusgrupp Hållbarhets Almedalsseminarium om förpackningar i livsmedelsindustrin. Plast, framhöll hon, har många goda egenskaper och dessutom är billigt. Men i och med att plastkonsumtionen ökar och vi återvinner i för liten utsträckning uppstår problem.

Plastförpackad panelist

Anders Wijkman, ordförande i Circular Sweden och Helén Williams medpanelist, anslöt till seminariet några minuter efter utsatt starttid, försenad av den kraftiga regnfront som låg parkerad över Visby och skyddad mot regnet av en engångs-regnponcho tillverkad av – just det, plast.

– Plast är ett väldigt bra material men pekas ofta ut som ett stort problem. Maten står för 25 procent av vår klimatpåverkan och förpackningar utgör en liten del av det. Vi ska göra allt vi kan för att minska svinnet, inledde Anders Wijkman.

– Livsmedel med relativt högt klimatavtryck som mejeriprodukter och kött ska vi vara särskilt noga med att skydda så att hållbarheten förlängs och näringen bevaras. Produktionens avtryck är betydligt större än förpackningens, fyllde Helén Williams i.

Krav och innovation

Frågan om återvinning och återanvändning av förpackningsmaterial är komplex. Anders Wijkman framhöll att en hårdare beskattning på nytillverkad plast skulle behövas för att skapa nödvändiga drivkrafter för industrin att ställa om mot återvunnen platsråvara. Idag läggs kostnaderna och ansvaret istället på konsumenten och samhället.

Foto: Linnea Ronström.

– Livsmedelsproducenterna är villiga att ta sitt ansvar, det behövs politiska krav och innovationer för att göra det smart och säkert. Med ekonomiska styrmedel kan vi främja återvinning och hållbar produktion. Ett annat sätt är att använda förnybar råvara från skogen och jordbruket istället för olja, fortsatte han.

Offentliga verksamheter viktig bit i pusslet

I egenskap av offentliga kunder inom ramen för LOU har landets måltidsverksamheter en viktig roll att spela när det gäller att ställa krav på livsmedelsindustrins förpackningslösningar.

– Den offentliga konsumenten har stor makt och behöver mycket kunskap, framhöll Anders Wijkman.

Upphandlingsmyndighetens Monica Sihlén. Foto: Linnea Ronström.

Upphandlingsmyndighetens Monica Sihlén, som fanns med på plats som åhörare vid seminariet, delade Anders Wijkmans syn på industrins öppenhet för förändring.

– Vi har idag inga kriterier för förpackningar i vårt kriteriebibliotek, inte för att det är oviktigt utan för att det är svårt. Vi har jobbat med frågan sedan 2013. Mitt intryck är att industrin inte är motvillig till att tänka nytt, men man är samtidigt tydlig med att det krävs politisk styrning. Helst på EU-nivå, sade Monica Sihlén.

Kajsa Asp Jonson