
Oviss framtid för unikt campus
Ett akademiskt sorgebarn bortom räddning – eller ett ovärderligt gastronomiskt nav att bevara och utveckla?

I en utredning av Restaurang- och hotellhögskolans (RHS) verksamhet vid Campus Grythyttan i Bergslagen, beställd av Örebro universitet och presenterad i juni, konstaterades bland annat allvarliga akademiska brister, sjunkande söktryck och ohållbar ekonomi. Utredaren Eriks Amnås rekommendation: en avveckling av Campus Grythyttan och flytt av RHS verksamhet till huvudcampus i Örebro.
Flyttplanerna har mött hård kritik från flera håll. På Dagens Nyheters debattsida den 24 juli konstaterade en rad gastronomer och andra mat- och måltidsprofiler att ”En flytt från Grythyttan hotar svensk gastronomi”.
Studiemiljön i Grythyttan är världsunik.
Agneta Yngve
– En nedläggning vore väldigt tragisk. Studiemiljön i Grythyttan är världsunik. Verksamheten behöver både förbättras och utvecklas, men en flytt till Örebro är inte lösningen, säger Agneta Yngve, professor emeritus i kostvetenskap vid Uppsala universitet, preses i Måltidsakademien och en av avsändarna till debattartikeln.

Och för de som vill se ett bevarande av Campus Grythyttan lever ännu hoppet. I september valde universitetsstyrelsen att skjuta på sitt beslut om en eventuell flytt, för att istället vänta in resultaten av ett nytt utvecklingsprojekt initierat av universitetets rektor Johan Schnürer. I projektdirektivet är ”lokaliseringsalternativ”, som det heter, en av delarna.
– Universitetet ser verksamheten som väldigt viktig. Men den akademiska miljön vid RHS är för liten för att säkerställa hög kvalitet. Detta oavsett om man kommer flytta helt, till dels eller vara kvar, säger Johan Schnürer.
I juni 2021 väntas universitetsstyrelsen fatta slutgiltigt beslut om Campus Grythyttans framtid.
David Hollertz