En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > ”Önskvärt med ett ännu bredare underlag”
4P3A5101xwebres
Behov vid upphandling av storköksutrustning

”Önskvärt med ett ännu bredare underlag”

2023-06-15
  1. Forskning
  2. Omvärld
  3. Utrustning och lokaler

Hur resonerar landets offentliga måltidsverksamheter när det är dags att investera i ny köksutrustning – och hur högt på prioriteringslistorna återfinns energiaspekter?

Det vill Relivs, ett nätverk vars syfte är att minska energianvändning och effektuttag i bland annat offentliga kök, ta reda på. 

Under våren har en förstudie rörande utveckling av energieffektiv storköksutrustning inletts. Det primära syftet är att ”främja utveckling av storköksutrustning så att energieffektivitet premieras, där dialoger med leverantörer och insamling av behov från beställare är en central del”.

Christoffer Alm.

– Vi vill få en uppfattning om vilka aspekter offentliga beställare och inköpare tar i beaktande vid inköp av storköksutrustning. Hur ser upphandlingarna ut, och organisationen av dem? På vad baseras valen och kraven? Och vem eller vilka är det som bestämmer i slutändan? säger Christoffer Alm, en av koordinatorerna för Relivs.

Han beskriver hur ett tiotal organisationer, både beställare och leverantörer av storköksutrustning, redan intervjuats inom ramen för förstudien. 

– Intervjuerna är avgörande för att skapa en djupare förståelse, men vi har under arbetets gång insett att det vore önskvärt med ett ännu bredare underlag, från ännu fler måltidsverksamheter. 

Lösningen: En kompletterande enkätundersökning riktad främst till kost-/måltidschefer och andra måltidsansvariga, som tagits fram i dialog med Kost & Näring och föreningens fokusgrupp Utrustning och lokaler.

» Är du kost-/måltidschef eller inköpare i offentlig verksamhet? Här svarar du på Relivs anonyma enkät om beställarsidans behov

– Det handlar om korta, ganska enkla frågor om hur köparsidan resonerar och går tillväga vid upphandling av köksutrustning. Exempelvis får den som svarar rangordna vikten av olika faktorer, så som inköpspris, livscykelkostnad, utrustningens kvalitet, igenkänningsfaktor när det gäller funktion eller leverantör, och så vidare, förklarar Christoffer Alm. 

Hur dockar den här breda ansatsen in i de frågor ni på Relivs jobbar med specifikt, alltså olika former av energieffektivisering?

– Från storkökstillverkarna är budskapet att om de ska komma vidare i utvecklingen av mer energieffektiv utrustning så behöver de en helhetsförståelse för vad beställarsidan faktiskt efterfrågar. I vilken utsträckning och i vilka former energi tas i beaktande i köpprocessen, i jämförelse med andra delar.

Den 15 augusti är sista datum för beställarsidan att svara på enkäten. Hur går arbetet vidare efter det?

– Tanken är att sammanställa resultat, analyser och slutsatser i en rapport, som blir öppet tillgänglig via vår hemsida. Ambition är att kunna presentera rapporten under senare delen av september.

David Hollertz