En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > Civilministern om upphandling av svenskt
Kost & Näring i Almedalen

Hur få mer svenskt i upphandlingen?

2019-06-26
  1. Almedalen 2019
  2. Upphandling

Matgästerna tycks vara överens med sina lokal- och rikspolitiker; ju större andel svenska livsmedel i de offentliga köken desto bättre. Men vad krävs för att nå dit när lagstiftningen förbjuder offentliga upphandlare och kostchefer att fråga på just svenskt?

Få ambitioner torde möta så brett bifall som den om mer svenska råvaror i landets offentliga måltidsverksamheter. Matgäster, lokal- och rikspolitiker, medier och givetvis producenterna själva – de allra flesta tycks eniga om att ju större andel svenskt desto bättre. Men på samma gång är det ett lagbrott för kost- och måltidschefer och upphandlare i kommuner och regioner att ställa krav på just svenskt i livsmedelsupphandlingen. Vad krävs för att de offentliga köken ska kunna upphandla och laga mat på just de råvaror som “alla” helst vill ha? Diskussion mellan politiker, myndigheter, upphandlare och företrädare för Sveriges kost- och måltidschefer.

Medverkande

Ardalan Shekarabi, civilminister (S)
Emma Breheim, ordförande, SOI, Sveriges Offentliga Inköpare
Eva Sundberg, kostvetare och projektledare, Jordbruksverket och Landsbygdsnätverket/MATtanken
Anna Svartsjö, livsmedelscontroller, Kost & Närings fokusgrupp Upphandling och verksam i Södertälje kommun
Cecilia Nebel, moderator

Tisdag och onsdag den 2-3 juli tar Kost & Näring tillsammans med projektet Matlust och andra utvalda partner de offentliga måltiderna och några av branschens allra hetaste frågeställningar till årets Almedalsvecka. Klicka här för att komma till almedalen.kostochnaring.se, där du alltid hittar den senaste informationen om alla Kost & Närings aktiviteter.