En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Ny vägledning om reglerna för nyckelhålet
2010-06-07

Nyckelhålet är Livsmedelsverkets märkning för hälsosammare alternativ inom olika livsmedelsgrupper. Livsmedelsföretag får märka sina produkter med nyckelhålet om produkterna uppfyller villkoren. I juni 2009 skärptes villkoren för nyckelhålsmärkningen och de nya reglerna är nu kompletterade med en vägledning om hur de ska användas.

Nyckelhålet är ett enkelt sätt för konsumenten att välja hälsosammare livsmedel inom varje livsmedelskategori. Till exempel innehåller nyckelhålsmärkta frukostflingor jämförelsevis mindre socker och salt och mer fullkorn än motsvarande produkt som inte är nyckelhålsmärkt.

Lättare göra rätt

– Som konsument måste man kunna lita på att nyckelhålet sitter på rätt produkter och därför har vi nu tagit fram en vägledning för hur nyckelhålet ska användas och vad reglerna om nyckelhålet innebär. Vägledningen har två syften; dels ska den vara ett hjälpmedel för kommunernas och Livsmedelsverkets inspektörer, dels ska den göra det lättare för livsmedelsföretagen att göra rätt när de märker sina produkter, säger Jan Sjögren, enhetschef på Livsmedelsverket.

Gemensamt nordiskt märke
Nyckelhålet är Livsmedelsverkets varumärke och har funnits sedan 1989. Villkoren för vilka livsmedel som får märkas med nyckelhålet reviderades 2005, samt 2009 då även Danmark och Norge införde nyckelhålet. De tre länderna har gemensamma regler och kommer under 2011 att särskilt kontrollera hur de nya reglerna om nyckelhålet följs.

Hälsosammare alternativ
Reglerna för nyckelhålsmärkningen är baserade på nordiska rekommendationer om hur maten näringsmässigt bör vara sammansatt (Nordic Nutrition Recommendations, NNR 2004). I Sverige regleras märkningen av färdigförpackade nyckelhålsmärkta livsmedel i Livsmedelsverkets föreskrifter LIVSFS 2005:9.

Nya villkor
De nya villkoren för nyckelhålet sedan juni 2009 innebär bland annat:

krav på fullkorn för spannmålsgrupper, till exempel mjukt och hårt bröd,
skärpta villkor för färdigmat,
oljor och flytande margarin får nyckelhålsmärkas,
smörgåsar, baguetter med mera får nyckelhålsmärkas,
utvecklade villkor för fiskprodukter,
skärpta villkor för sockerarter och salt i några grupper,
sötningsmedel får inte användas och
att mängden industriellt framställda transfettsyror regleras.
Produkter får märkas enligt de gamla reglerna fram till och med den 16 december 2010.

Källa: www.slv.se (Ur nyhetsarkivet 2010-06-07)