En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Nordiska perspektiv i Oslo
2014-08-26

IMG_0644_Nordiskt_mote_2014Nordiska perspektiv i Oslo

Norge stod värd när Kost & Näring träffade sina nordiska systerföreningar för Nordiskt möte, i Oslo den 22-23 augusti. Marianne Backrud-Hagberg, som tillsammans med Maria Larsson representerade föreningen, rapporterar från mötet.

På agendan för 2014 års Nordiska möte stod bland annat presentationer av aktuella frågor och av det arbete som pågår i respektive land. Och det är slående att samma frågor dyker upp i alla länder vid samma tillfälle.

Svälten inom äldreomsorgen, där Danmark har tagit fram ett underlag och nu arbetar vidare med en handlingsplan, var ett givet ämne för diskussion. Island brottas med samma problematik och så även Norge.

En annan aktuell fråga var upphandling och LOU. Också Norge, som ju står utanför EU, styrs av samma reglemente som medlemsländerna, vilket var en överraskning för mig.

Däremot har man inte, i något av länderna, samma problem som vi i Sverige med att rekrytera kockar med rätt kompetens till köken. I Norge och Danmark har man också en utbildning för ”institutionskockar”, vilket man upplever som positivt.

Nordiskt möte 2014 avslutades med ett besök på Oslos nya saluhall, som bland annat erbjuder närodlade ekologiska produkter.

Trötta och fyllda av intryck från våra grannländer landade Maria och jag på Arlanda igen.

Marianne Backrud-Hagberg 

Fotnot: Detta är ett utdrag ur en längre rapport om mötet, som publiceras på Kost & Närings medlemssidor i kommande nummer av Magasin Måltid.