En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Möte med våra samarbetspartners 14-15 februari
2012-02-20

Vi var denna gång 13 personer från Fokusgrupperna och styrelsen som samlades i Stockholm för att träffa våra samarbetspartners. Denna gång hade vi även bjudit in de stora grossisterna.

Vårt fokus för denna träff var bl a frågor kring DABAS, ekologiskt, produktutveckling av vegetariska produket och hur man tänker möta upp den nya skollagen.

Som vanligt var diskussionerna livliga, intressanta och konstruktiva. Vad gäller DABAS så verkar det som att de flesta producenter äntligen har förstått att det är av stor vikt för oss att där finns korrekt information och man har börjat jobba med att uppdatera produkterna. Vi var överens om att det skulle vara bra att i dialog med Delfi se över layouten och mallen där man lägger in sina uppgifter.

Med grossisterna diskuterade vi EAN-koder, förfrågningsunderlag och vår ökade efterfrågan på ekologiska och vegetariska produkter.

Produktutveckling; vi upplever det som att producenterna lägger ner mycket energi på att utveckla prispressade produkter för att ha en chans att komma in på anbud. Det exempel som vi tog upp är riven ost; för att pressa priset kan man delvis använda s k analog ost (margarinost) och kallar det då t ex gratängmix. En sådan produkt kan man få in på sitt anbud om man har ”glömt” att specificera att osten ska bestå av pastöriserad mjölk. En annan fråga vi fick svar på var att upp till 3% potatisstärkelse i riven ost (i klumpförebyggande syfte) är rimligt.
Vi diskuterade också salthalt i ost, de utländska ostarna typ gouda innehåller mer salt än de klassiska svenska hårdostarna.
Producenterna ser en markant minskad efterfrågan på lättmejeriprodukter som t ex lättfil, särskilt på konsumentsidan.

 

Nästa träff är planerat till 17-18 oktober.