En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > Möt Seouls nya skolkökspersonal
Seoul_robot
Pilotprojekt i Sydkorea

Möt Seouls nya skolkökspersonal

2023-12-01
  1. Förenade Måltider
  2. Internationellt
  3. K&N Play

Kan matlagningsrobotar bidra till att spara tid, förbättra arbetsmiljön och lindra kock- och personalbristen i de offentliga köken? I Seoul pågår ett pilotprojekt.

Deras arbetstempo förefaller ganska makligt – men i gengäld är varken tunga lyft, het olja eller långa arbetspass något problem. 

De tre nya medarbetare som under hösten tagit plats i ett av Seouls skolkök är resultatet av ett pilotprojekt för utveckling av matlagningsrobotar för storhushåll. Satsningen, värd motsvarande drygt åtta miljoner kronor, har initierats av Sydkoreas statliga robotinstitut, Kiria, och genomförs i samarbete med huvudstadens utbildningsförvaltning, SMOE. 

K&N Play: Se Seouls matlagningsrobotar i aktion

Stekning/wokning
Tillredning soppa/stuvning
Fritering

Foto/video: Seoul Metropolitan Office of Education (SMOE).

Medan utvecklingen av robotteknik för privat restaurangnäring gått kraftigt framåt, med en uppsjö av automatiserade lösningar för allt ifrån servering till portionstillagning, har tillämpningar för storkök hittills lyst med sin frånvaro.

Men framöver kan det alltså bli ändring på det. Och argumenten för att låta matlagningsrobotar ta större plats i de offentliga köken är onekligen goda. 

Kiria arbetar inte med lösningar där robotteknik ersätter människor fullt ut.

Beräkningar i den dokumentation om pilotprojektet som Förenade Måltider tagit del av visar på förväntade tidsvinster i enskilda matlagningsmoment i storleksordningen 70 till 100 procent – en potentiellt viktig pusselbit i lösningen på den arbetskraftsbrist som måltidsverksamheter i Sydkorea, precis som i Sverige, har att tampas med. Och när robotar tar över de tyngsta och mest riskfyllda arbetsmomenten väntas det i sin tur leda till förbättrad arbetsmiljö, med minskningar av både olycksfall och olika typer av förslitningsskador.

Minjae Kang, projektansvarig vid Kiria, understryker att den nya tekniken inte syftar till att ersätta mänsklig personal, utan istället fungera stödjande och avlastande.

”Kiria arbetar inte med lösningar där robotteknik ersätter människor fullt ut. Med det här pilotprojektet vill vi undersöka hur robotar i samspel med medarbetarna kan bidra till att minska vissa sjukdomar och hälsotillstånd” skriver han i en kommentar via e-post.

Tillbaka till skolköket i Seoul, där projektets testfas ska pågå under sammanlagt ett år. Hur väl har matlagningsrobotarna svarat upp mot förväntningarna hittills? 

Svaret på den frågan kommer att dröja ännu en tid. Det meddelar Young Hwa Cho, ansvarig vid SMOE, med hänvisning till det yppandeförbud kring specifika detaljer om projektet som sträcker sig fram till årets slut. 

David Hollertz