En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > ”Måste man välja?”
2014-06-29

”Måste man välja?”

ALMEDALEN ”En hetsig debatt” var på förhand utlovad när KRAV tillsammans med Magasin Måltid på söndagseftermiddagen bjöd in till seminarium på temat ”Grönt vs. Blågult – ekologiskt eller närproducerat, måste man välja?”. Med paneldeltagare som Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet, och Anette Gustawson, mjölkbonde som krävt att hennes barn bara ska serveras svensk mat i skolan, var förutsättningarna onekligen de rätta.

"MSR:s kriterier är lätta att följa och uppskatas stort av våra medlemmar", framhöll Marianne Backrud-Hagberg.
”MSR:s kriterier är lätta att följa och uppskatas stort av våra medlemmar”, framhöll Marianne Backrud-Hagberg.

Kost & Närings ordförande Marianne Backrud-Hagberg var en av de som deltog i den mer nyanserade diskussion som följde på debatten, modererad av Magasin Måltids chefredaktör Pär Bergkvist.

Marianne, levererade seminariet på de högt ställda förväntningarna?

– Den som förväntade sig ett rakt svar på själva frågeställningen blev nog besviken. Istället blev det tydligt att det här är en pågående diskussion, där det finns både fördelar och nackdelar med att helt fokusera på ekologiskt respektive svenskproducerat. Debatten i sig var både underhållande och emellanåt intensiv, inte minst partierna emellan.

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet fanns representerade. Var gick det skarpaste skiljelinjerna?

Inte oväntat fick jordbrukspolitiken stort utrymme, och här hamnade särskilt MP och C i luven på varandra. C vill gärna lyfta fram det svenska jordbruket som helhet som ett bra miljöalternativ  med låg användning av bekämpningsmedel, medan MP snarare fokuserar på skillnaden mellan ekologiskt och icke-ekologiskt. Helst vill MP ha svenskt ekologiskt, men måste man välja så ligger prioriteringen på ”bara” ekologiskt snarare än svenskproducerat. Centerns bild av det goda, svenska jordbruket fick också visst mothugg från KRAV:s Johan Ceije, som gav exempel på hur vattendrag i Skåne förorenats av det konventionella jordbruket.

Som representant för Kost & Näring, vilka perspektiv kunde du bidra med i diskussionen?

Den nuvarande regeringens införlivande av Miljöstyrningsrådet i Konkurrensverket i skottgluggen. Åsa Romson var mycket kritisk mot sammanslagningen, och menade att konsekvensen kommer bli ett MSR med mindre inflytande och en mer undanskymd roll jämfört med tidigare. Från Kost & Närings håll kunde vi bekräfta den stora betydelse som MSR haft rent praktiskt ute i verksamheterna. Vi vet att MSR:s kriterier är mycket uppskattade bland våra medlemmar. Upphandlingstemat återkom också i andra skepnader, bland annat diskuterades de offentliga kökens möjligheter att upphandla närproducerat. Här påminde jag politikerna om att vi med nuvarande lagstiftning inte ser några möjligheter att ställa några skall-krav för närproducerat.