En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Lucköppning 3 av 4: en entreprenör, en forskare
2015-12-10
Sally_Nicklas
Nicklas Neuman och Sally Voltaire (foto: Stefan Andersson)

Sally Voltaire och Nicklas Neuman till Kostdagarna

Dopparedan rycker allt närmare, och bakom den tredje luckan i Kostdagarnas adventskalender döljer sig inte mindre än två av de färgstarka medverkande som gästar Kostdagarna, den 17-18 mars i Stockholm, för att dela med sig av sina kunskaper, erfarenheter och perspektiv – en måltidsentreprenör och en forskare.

Nicklas Neuman är kostvetare och doktorand vid Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet, med maskulinitet i förhållande till måltider och matlagning som sitt forskningsområde. Till Kostdagarna kommer Nicklas för att ge en fördjupad insikt om hur könsroller påverkar vad och hur gästerna i de offentliga måltidsverksamheterna äter – eller inte äter. Inte minst ifråga om köttkonsumtion.

Sally_232123_Stefan_Andersson_web
– Tala hellre om en macka med kantareller än om en ’vegetarisk smörgås’, menar Sally Voltaire, vinnare av Årets hälsokoncept vid Restauranggalan 2013 och Dagens Nyheters restaurangpris Gulddraken 2014 i kategorin Budget. Foto: Stefan Andersson.

Sally Voltaire är måltidsentreprenören som med det gröna som affärsidé sedan några år tillbaka gjort succé med flera restauranger och caféer – däribland restaurangen på Åhléns City, mitt i Stockholm. 

– När vi startade företaget Sally Voltaire & systrar bestämde vi oss för ett koncept där fokus låg helt på det gröna, där köttet inte hade någon plats. Det var en otroligt rolig och spännande utmaning, men också ganska läskigt. Vi  visste ju inte om det skulle bära sig, om gästerna skulle gilla det vi gjorde. Men intresset var enormt redan från start, mycket större än vi vågat hoppas på. Det finns en glädje och en nyfikenhet bland våra gäster, de ställer frågor och vill veta mer om det vi serverar, säger Sally Voltaire. 

Hon framhåller att fördomarna kring ”vegetarisk mat” är många. Flera av hennes form(l)er för framsteg har vuxit fram undan för undan. 

– Bland annat har jag laborerat mycket med hur man gör för att få det gröna att sälja. Här kan enskilda ord ha jättestor betydelse. Exempelvis använder jag aldrig ordet ’vegetariskt’ i våra menyer eftersom det leder tanken fel. Det är så mycket roligare för gästen att få veta vad det faktiskt är som serveras, istället för att antyda vad det är man inte får, det vill säga kött. Man ska bli glad och mätt av att äta hos oss, inte få en känsla av att ha kompromissat eller blivit utan något. 

Är du nyfiken på mer om Kostdagarna, den 17-18 mars 2016 i Stockholm?

Klicka här för att komma direkt till inbjudan,
med praktisk information och anmälan direkt! 

Klicka här för att komma till Kostdagarnas hemsida,
med allt det senaste om dagarna.