En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Lucköppning 2 av 4: Martin Ragnar
2015-12-07

Martin Ragnar till Kostdagarna

Bakom lucka nummer två i Kostdagarnas egen adventskalender återfinns en ingenjör, forskare och författare som skrivit flera böcker om den svenska maten och måltidskulturen.

Martin Ragnar.
Martin Ragnar.

Ostkultur, mejerinäring och den svenska grisens historia är alla teman som Martin Ragnar tagit sig an i bokform. Men det är hans allra senaste bok, Regional matkultur: terroir i matlandet Sverige som står i förgrunden när han i mars 2016 gästar Kostdagarna.

– Den regionala matkulturen bär på många poänger, inte minst i relation till de offentliga måltiderna. Mat är kultur och kultur bygger identitet och stolthet – inte på något exkluderande sätt, utan tvärtom som en spännande berättelse om varför något är som det är på en viss plats, säger Martin Ragnar, som också pekar på namngivningen av maträtter som ytterligare en spännande dimension.

– Vi utvecklar ständigt vår matlagningskonst – och om vi gör det på ett samordnat sätt rent språkligt så kan vi också bygga kultur kring det. Och det tycker jag vi ska göra – för tänk själv – vad vore väl Panacotta om vi istället benämnde det så som vi ofta brukar benämna rätter vi själva hittat på i Sverige: ”Grädde med gelatin”…

Är du nyfiken på mer om Kostdagarna, den 17-18 mars 2016 i Stockholm?

Klicka här för att komma direkt till inbjudan,
med praktisk information och anmälan direkt! 

Klicka här för att komma till Kostdagarnas hemsida,
med allt det senaste om dagarna.