En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Kostdagarna 2016 – extra allt!
2016-03-23
IMG_2140
Anna Buckhöj och Paul Svensson svarade för moderering – och facilitering – av 2016 års Kostdagar.

Kostdagarna 2016
– extra allt!

Kunskaper, nya perspektiv – och många igenkännande skratt och leenden. Det rekordstora antalet deltagare på femårsjubilerande Kostdagarna bjöds – och bjöd – både på inspiration, impulser och på en lång rad goda exempel om hur de offentliga måltidsverksamheterna kan utvecklas framåt. Både på och utanför tallriken.

Med fler än 300 deltagare från hela Sverige på plats i mässhallen på Quality Hotel Friends i Solna utanför Stockholm var intresset för 2016 års upplaga av Kostdagarna, de femte i ordningen, större än någonsin tidigare.

Kött kontra grön matglädje

Klimat- och hållbarhetsfrågorna har på kort tid vuxit fram som en av nyckelutmaningarna inom de offentliga måltiderna. Problematiken kring köttkonsumtion och vägar till de gröna alternativen till denna hade därför en given plats på Kostdagarnas stora scen. Nicklas Neuman, forskare från Uppsala, breddade perspektiven i sin beskrivning av köttätande som något typiskt manligt, utifrån en traditionell föreställning om att ”en riktig man” ska grilla och gärna äta kött, medan vegetarianism istället betraktas som omanligt.

KD1
Fr.v. Nicklas Neuman, Sally Voltaire, Marcus Danielsson och Martin Ragnar.

Sally Voltaire, som bland annat driver en restaurang i Åhlénshuset på Sergels torg i Stockholm, berättade om filosofin bakom hennes verksamhet. Fokus ligger på grön, modern och god mat, gärna närodlad och i säsong. I sin presentation lade hon särskild vikt vid betydelsen av presentation och kreativt tänkande kring benämningar på vägen mot målet om en minskad andel kött. Bland annat lyfte hon frågan om rucolan blivit samma ”dundersuccé” under sitt gamla namn, senapskål.

– Och en gäst på min restaurang kan sätta i sig en hel zucchini bara för att den är strimlad som spagetti, fortsatte Sally Voltaire från Kostdagarnas stora scen.

Forskaren och författaren Martin Ragnar resonerade i samma riktning som Sally Voltaire i sin föreläsning om mat och måltider som kulturbärare. Genom att tänka igenom hur maten beskrivs, underströk Ragnar, är det möjligt att bygga stolthet och identitet kring den.

– Jämför beskrivningen ’grädde och gelatin som fått stelna i ett glas’ med ’pannacotta’. Och kan man tänka sig något mer identitetslöst än ’fisk med potatis och sås’? exemplifierade Martin Ragnar.

Stor nyhet – liten scen

En av 2016 års stora nyheter var Lilla scenen – ett parallellt program till torsdagens program på Stora scenen där deltagarna fick chansen att ta del av kortare föreläsningar med anknytning till temat för Kostdagarna 2016, ”Form(l)er för framsteg”. Till det som behandlades av Lilla scenens föreläsare, en mix av både deltagare och utställare, hörde bland annat matbedrägerier, schemlagda skolluncher och en snabböversikt över de offentliga måltidernas olika aktörer.

KD3
Stefan Lahti, Boel Lagervall och Annika Unt Widell – tre av dem som medverkade i programmet på Lilla scenen.

”Möjlighet göra skillnad”

Europeiska dietist- och kostchefsnätverket EFAD:s ordförande Anne de Looy, inledde fredagens program med en presentation av organisationens aktionsplan för den europeiska folkhälsan, EuDAP.

– Som dietister och kostchefer är det vi som har kunskaperna, och vi har verkligen något att komma med här. Vi har möjligheter att påverka och ta ansvar, att göra skillnad för folkhälsan i Europa. Visst är det spännande? frågade en entusiastisk Anne de Looy retoriskt.

Utveckling och ledarskap

I likhet med branschen i övrigt handlade Kostdagarna inte enbart om det på och omkring tallriken, utan även i hög utsträckningen om utmaningarna kring ledarskapet i de många gånger komplexa måltidsverksamheterna.

Tillsammans med parhästen och ledarskapsexperten AnnCharlotte Bretan, Ledarna, höll Christina Forsberg, Årets Chef 2015 och idag tf generaldirektör på CSN, ett extra långt dialogpass om sina erfarenheter kring innovativt ledarskap. Forsberg tog avstamp i sin tid som nytillträdd länspolismästare i Gävleborg och det motstånd hon mötte där – som kvinna, utan polisutbildning.

– Utvecklingsarbete måste komma in i vardagen. Alla gillar det inte och då gäller det att hålla i och hålla ut, hålla i och hålla ut, tills man får igång arbetet. Känner man sig lite ensam i sin roll så är mitt tips att man lierar sig med någon. Men ibland måste vi chefer fatta obekväma beslut och kunna vara ensamma i det. Särskilt om man väljer att gå en egen väg måste man kunna stå ensam, sa Christina Forsberg.

Hon menade också att uppsatta mål i vissa fall kan störa verksamheten mer än de motiverar.

– Det går att mäta resultat och utveckling utan att ha konkreta mål. Då arbetar man med uppföljning istället för mål.

KD2
Fr.v. Anne de Looy, AnnCharlotte Bretan tillsammans med Christina Forsberg, samt Magdalena Forsberg.

Magdas mål och delmål

Christina Forsbergs syn på mål kontrasterade delvis mot namnen Magdalena, som var den sista medverkanden att gästa Kostdagarnas stora scen. Den folkkära tidigare skidskytten, med sex världscupsegrar, lika många VM-guld och fyra Jerringpris i bagaget, pekade istället på konkreta mål som en motor för motivation. Hon beskrev sin aktiva tid som en kedja av kort- och långsiktiga målsättningar – från nästa träningspass hela vägen till kommande OS – och hur hon såg på de olika delmålen som stegen i en lång trappa. Med ett sådant fokus: blir allt annat än måluppfyllelse automatiskt ett misslyckande?

– Det tragiska är inte att inte nå sina mål, det tragiska är att inte ha några mål, underströk Magdalena Forsberg.

”Deltagarna Kostdagarnas huvudpersoner”

För ledningen av Kostdagarna 2016 svarade facilitatorn och organisationsutvecklaren Anna Buckhöj, tillsammans med kocken och krögaren Paul Svensson.

– Vårt mål har varit att göra deltagarna till Kostdagarnas huvudpersoner, att utmana dem att vara med och diskutera och fundera över sin egen yrkesvardag och ledarskap. Det finns så fantastiskt mycket spännande erfarenheter och kunskaper, och det har vi velat lyfta fram, säger Anna Buckhöj.

– Jag tror det är få ställen i branschen som kan jämföra sig med Kostdagarna när det gäller att bli berikad i yrkesrollen. Och i slutändan är det väl just det som är meningen. Man vaknar till med ett skratt och inser att man har mycket att lära, säger Paul Svensson.

Malin Ottosson

Fotnot: Artikeln publiceras även på Kost & Närings medlemssidor i kommande
nummer av Magasin Måltid, med utgivning i början av april.