En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > ”Kontakten mellan kök och vårdavdelningar behöver förbättras”
2017-11-29

”Kontakten behöver förbättras”

Med närmare 150 deltagare på plats under gårdagens helsdagsseminarium Måltiden en del av vården, i Kost & Närings och föreningens fokusgrupp Sjukhus regi, är det tydligt att interaktionen mellan måltider, mat och medicinsk behandling är en fråga som engagerar.

Här kan du ta del av tre deltagarröster från dagen – en längre artikel följer inom kort här på kostochnaring.se, och i januari på Kost & Närings medlemssidor i Magasin Måltid.

Helene Ambjörnsson, leg dietist, kirurg-/ortopedmottagningen, Kungälvs sjukhus

– Måltiderna är en mycket viktig del av vården och behöver ett större fokus och mer kunskap, det har vi fått på konferensen idag. På sjukhuset tycker många att det är enklare att ge näringsdrycker än mat. Det krävs verktyg för att måltiderna ska kunna anpassas bättre till varje individ. Jag tror att de nya och öppnare rekommendationerna, som har ersatt A-, E- och SNR-kosterna, är en bra utgångspunkt för det.Eva Nordenhem, kostchef, Österåkers kommun

– Seminariedagen är viktig, vi som arbetar med mat till sjuka och äldre behöver diskutera och få nya kunskaper om vilka verktyg som vi kan använda. Jag ogillar att myndigheterna har ersatt A-, E- och SNR-kosterna med flummigare rekommendationer. För skolmaten är riktlinjerna tydliga, då är det enklare att arbeta målmedvetet och att involvera andra yrkesgrupper. Det finns så mycket tyckanden om mat, därför behövs det tydlighet.

Eleonor Schütt, matkonsult, utbildare, Hushållningssällskapet, Västra Götaland

– Under dagen har vi fått mycket kunskap om måltidens betydelse ur flera synvinklar. För att skapa en värdig och trivsam måltidssituation för patienten behöver kontakten mellan kök och vårdavdelningar förbättras – olika yrkesgrupper har olika kunskaper och alla behövs. Matlagning är kärlek, därför ska måltiden serveras på ett respektfullt sätt för att patienten ska kunna ta emot den.

Text och foto: Anna K Sjögren