En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > ”Kompetens för en mer hållbar värld”
nordiskt_mote23_webres
Köpenhamn bjöd på sol när Kost og Ernæringsforbundet, Kost & Närings danska systerförening, tidigt i mars stod värd för 2023 års upplaga av Nordiskt möte – det första sedan 2019. Fr. v. Mary-Ann Sørensen (DK), Ghita Parry (DK), Marianne Backrud-Hagberg (SE) samt norska Kost- og ernæringsforbundets Arnt Steffensen.
Nordiskt möte

”Kompetens för en mer hållbar värld”

2023-03-23
  1. Internationellt
  2. Hållbarhet

Vid 2023 års Nordiskt möte i Köpenhamn i början av mars, en sammankomst mellan Kost & Näring och föreningens danska och norska motsvarigheter, enades de tre föreningarna om en gemensam skrivelse rörande hållbarhetsarbetet framåt.

Här återges skrivelsen i sin helhet, översatt till svenska.

”Norden är enat kring hållbara måltider och vi är överens om att använda vår starka kompetens för att skapa en mer hållbar värld.

Så tydligt var budskapet när vi, de tre ordförande för de nordiska näringsförbunden samlades till möte i Köpenhamn, den 3–4 mars 2023.

Vi diskuterade ingående hur offentliga måltider kan utgöra en grön motor som påskyndar den gröna omställningen i resten av samhället.

Offentliga måltider kan bidra till att sprida kunskap och intresse för de gröna alternativen till resten av samhället

Vare sig det handlar om ekologiskt, att äta mer växtbaserat eller lokala råvaror, eller att minska energi- och förpackningsförbrukningen i produktionen, så är de offentliga köken svåra att komma förbi.

Här är volymen så stor, och kompetensen så hög, att det gör strukturell skillnad för resten av samhället när vi fokuserar målmedvetet på hållbarhet.

På samma gång vet vi från omställningen till ekologiskt, att hållbara offentliga måltider kan bidra till att sprida kunskap och intresse för de gröna alternativen till resten av samhället.

Vi tre ordförande är överens om att ta det ansvaret på allvar, och utnyttja det i vårt arbete. Vi måste fortsätta att leda vägen för en grönare värld!”

Arnt Steffensen, ordförande Kost-og ernæringsforbundet, Norge
Marianne Backrud-Hagberg, ordförande Kost & Näring, Sverige
Ghita Parry, ordförande Kost og Ernæringsforbundet, Danmark