En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Klimat på agendan
2015-09-17
Maria_Paul_Thomas
Uppställning för klimatmedvetna val. Maria Helmersson, projektledare SP Food and Bioscience, Paul Svensson, kock samt Thomas Angervall, chef för SP:s miljögrupp.

Klimat på agendan

”Lätt att välja rätt”. Under denna paroll, syftande på klimatmedvetna val av råvaror inom de offentliga måltidsverksamheterna, bjöd SP Food and Bioscience tillsammans med Kost & Näring och Västra Götalandsregionen på tisdagen in till ett heldagsseminarium i Stockholm.

De omkring 120 deltagarna på plats – kost- och måltidschefer, kökschefer och miljöstrateger från hela landet – serverades ett fullmatat program bestående av både nyheter och inspiration.

Modul för klimatberäkning

Dagens viktigaste nyhet utgjordes av den databas för beräkning av klimatpåverkan, som utvecklats av SP Food and Bioscience och nu lanseras på bred front. Verktyget är tänkt att användas för att i första hand lära sig hur olika livsmedel påverkar klimatet – för att därefter ta itu med klimatsmarta förbättringsåtgärder i måltidsplaneringen.

Med utgångspunkt i Livsmedelsverkets databas över neutrala livsmedel har SP Food and Bioscience tagit fram livscykelanalyser över de olika artiklarnas miljöpåverkan. Genom ett samarbete mellan SP och Aivo, Mashie och Foodit, med flera, finns den nya klimatdatabasen nu tillgänglig som en integrerad modul i nämnda företags befintliga kostdataprogram och måltidsplaneringsverktyg. För att få tillgång till den nya funktionaliteten krävs dock dels en prenumeration på databasen från SP, dels att själva klimatmodulen köps in från respektive leverantör.

Måltid Sverige ny arena

En ny arena som lyfter måltiderna i vård, skola och omsorg. Så presenterade projektledaren Maria Helmersson från SP Food and Bioscience det nya initiativet Måltid Sverige. Tanken bakom projektet är att skapa förutsättningar för gemensam samordning, utbildning, forskning, innovationer och utveckling inom de offentliga måltiderna. SP Food and Bioscience är värd för Måltid Sverige och Västra Götalandsregionen står som huvudfinansiär under det första året.

Nu inleds arbetet med att hitta samarbetspartners för projektet, där ett första steg är att skapa samverkan och säkerställa finansiering på den regionala politiska nivån. I första hand regioner, landsting och andra offentliga organisationer ses som intressanta och potentiella samarbetspartner.

Paul_SP_15
Paul Svensson.

Grön filosofi

För dagens avrundning och inspiration svarade Paul Svensson, kock som gjort sig känd för sitt brinnande engagemang i de offentliga måltiderna. Huvudbudskapet – den ”gröna matfilosofin”, där måltiden byggs medgrönsakerna som utgångspunkt och där hållbarhetstanken avser både klimat- och hälsoperspektiven.

– Tänk grönsaker som uppbyggnad i en maträtt och använd omvända proportioner. Ugnstekt lök med persiljekokt färskpotatis, rårörda lingon och pannbiff – istället Pannbiff med lök, förklarade Paul Svensson, som också slog ett slag för en uppvärdering av grönsakernas betydelse och kvalitet.

– Idag anses det inte ’fint’ med grönsaker, det måste ändras. Sälj in grönsakerna som ’exklusiva’, prata om en rödbeta från lilla Bjers eller färsk vitkål från Östhammar. Det handlar om att värdesätta terroiren och att förstå att grönsaker smakar olika beroende på odlingsområde. Gastronomi är mer än att äta sig mätt, avslutade Paul Svensson.

Marianne Schröder Maagaard