En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > ”Jag ville inte skapa en hyllvärmare”
2017-05-19
Susanne Rolfner Suvanto. Foto: Jane Rogoleva.

”Jag ville inte skapa en hyllvärmare”

En passionerad, lösningsorienterad optimist. Regeringens särskilda utredare Susanne Rolfner Suvanto vill förändra äldreomsorgen med hjälp av kommunikation – och kaffe.

För två år sedan fick Susanne Rolfner Suvanto i uppdrag att ta fram förslag till en kvalitetsplan för äldreomsorgen med utgångspunkt i jämlikhet, inflytande och valfrihet. Den tusen sidor långa utredningen är nu klar och har överlämnats till äldreminister Åsa Regnér: ”Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg för äldre personer”.

­

Susanne
Rolfner Suvanto

Ålder: 53 år.
Bor: Hus i Västerhaninge utanför Stockholm. Familj: Gift med Anna-Lisa sedan 30 år tillbaka, tillsammans har de två katter.
FritidSamlar och letar skrot som sedan blir trädgårdskonst. Läser mycket litteratur och gillar musik, spelar själv bas.
Drivs av: ”En inre kallelse och glädje över att jag fått något som jag tycker att jag är skyldig att dela med mig av.”

– Jag ville inte skapa en hyllvärmare. Därför har jag skrivit slutbetänkandet så att man kan använda resultaten ute i kommunerna redan nu – oavsett om det blir skarpa förslag från regeringen eller inte, säger Susanne Rolfner Suvanto, själv sjuksköterska med bakgrund som verksamhetschef och kvalitetsuppföljare just inom äldreomsorgen.

Varför fick just du uppdraget?

– Det beror nog på att jag är lagom galen. Jag jobbar utåtriktat och inkluderande; i det här arbetet har jag haft med mig experter inom alla områden, hela vägen från ax till limpa.

Som det här med att 40 000 lider av undernäring inom äldreomsorgen. Så är det ju inte.

Vad är det största problemet med svensk äldreomsorg?

– Att vi inte ser hur bra den är! Det gör att vi inte identifierar vad som verkligen är problem – det blir ingen arbetsro med vardagslunk där man gör förändringar kontinuerligt, säger Susanne Rolfner Suvanto, och menar att det i sin tur gör äldreomsorgen till ett enkelt byte för braskande rubriker i media – ofta med krav på snabba, politiska åtgärder som följd.

– Som det här med att 40 000 lider av undernäring inom äldreomsorgen. Så är det ju inte. Vad det handlar om är att man med hjälp av det nationella kvalitetsregistret Senior alert gjort en riskbedömning. Problemet är inte att man identifierar risker, däremot är det ett problem om man inte tar nästa steg och genomför åtgärder.

Susanne Rolfner Suvanto har föreslagit att kvalitetsplanen ska gälla för fyra mandatperioder – eftersom ”god äldreomsorg inte har något med partipolitik att göra – det är en angelägenhet för alla”.

– Vad gäller mat och måltider måste varje kommun säkerställa att de riktlinjer som satts upp faktiskt följs. Dessutom behövs satsningar på ständig kompetensutveckling.

Vilken praktisk nytta har man som kostchef av din utredning?

– Det finns många grunddata kan man använda som kostchef men det viktigaste för att skapa utveckling är att få med sig andra yrkeskategorier inom vården och på så vis ta ansvar för måltiderna hela vägen, säger Susanne Rolfner Suvanto, som tror på kommunikation kring vad man kan åstadkomma med gemensamma krafter.

– Ofta är man rädd för att ta initiativ men varför inte börja med att bjuda in till köket över en kopp kaffe? Utgå från de äldre och vad ni behöver jobba med just på det här boendet för att helheten ska bli bra.

Hur känner du själv inför att bli gammal?

– Åldrandet startade ju redan när jag föddes och är inget jag fruktar. Den dagen jag blir liggande i en sjuksäng hoppas jag ha ordnat en padda att ha bredvid sängen som en liten film om vem den här gumman är. Vi behöver göra omsorgen mer personlig och individuell.

Agneta Renmark