En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > ”Jag vill gärna få saker och ting att hända”
2016-10-03

Drivande. Ulrika Brunn är verksamhetsledare för Skolmatsakademin Västra Götaland, som i år firar tioårsjubileum och har fler medlemmar än någonsin. Foto: Agneta Renmark.
Drivande. Ulrika Brunn är verksamhetsledare för Skolmatsakademin Västra Götaland, som i år firar tioårsjubileum och har fler medlemmar än någonsin. Foto: Agneta Renmark.

”Jag vill gärna få saker
och ting att hända”

Matstyling, sociala medier och historieätare. Ulrika Brunn, verksamhetsledare för tioårsjubilerande Skolmatsakademin Västra Götaland, räds inte okonventionella grepp för att få skolmåltiderna att lyfta.

När Skolmatsakademin startades för tio år sedan var det i form av ett folkhälsoprojekt inom Västra Götalandsregionen, med uppdrag att främja goda matvanor i skolan genom att inspirera och lära av varandra. I dag är Skolmatsakademin synligare och mer livskraftig än någonsin. Hela 51 kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer från regionen ingår i nätverket, som är till för alla som är verksamma i skolan eller i skolrestaurangen.

– Vi vill förmedla en positiv attityd till skollunchen och öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö, säger Ulrika Brunn, som haft tjänsten som verksamhetsledare i snart tre år.

Hon är utbildad dietist och har en bakgrund inom Stockholms läns landsting som projektsamordnare för det webbaserade verktyget Skolmat Sverige.

– Jag har alltid varit intresserad av att främja goda matvanor och att jobba med kommunikation. Jag är drivande och ganska rastlös, vill gärna få saker och ting att hända.

Ulrika Brunn

Ålder: 29 år.
Bor: På Söder i Stockholm och veckopendlar till Göteborg.
Familj: Sambo.
Gör: Verksamhetsledare för Skolmatsakademin Västra Götaland.
Fritid: Tränar mycket, allt från dans till styrka och kondition. Gillar att resa.
Drivs av: Viljan att utveckla både människor och nya idéer; vill påverka och göra skillnad.

Fokus på presentation

Och det märks. Under Ulrika Brunns ledning har Skolmatsakademin inte bara vuxit med fler medlemmar; utbudet av aktiviteter och utbildningsdagar har ökat markant.

– Allt vi gör och arrangerar är sådant som medlemmarna själva önskar och har behov av, och som jag sedan konkretiserar. En stor del av mitt arbete handlar om att omvärldsbevaka och hitta bra föreläsare och spännande inspiratörer kring allt från miljömåltider till specialkost.

Under hösten erbjuds bland annat en workshop med kokboksförfattaren Bianca Brandon tillsammans med en matstylist, kring hur man arrangerar och gör läckra uppläggningar.

– Jag tror vi måste tänka mer på vad vi förmedlar i sociala medier. I dag är barn och unga så vana vid snygga matbilder, då kanske ett rostfritt bleck lasagne på Instagram inte riktigt får det att vattnas i munnen på gästerna. För att ändra bilden av skolmåltiderna måste man tänka utanför boxen.

Jubileumsfest i oktober

Skolmatsakademin finansieras av miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med de kommuner och stadsdelar som väljer att vara medlemmar, och på så vis får tillgång till nätverk och utbildningar. I slutet av oktober är det dags att fira Skolmatsakademiens tio år – och den moderna skolmåltidens 70 år – med en stor jubileumsfest på Konserthuset i Göteborg med de båda ”historieätarna” Lotta Lundgren och Erik Haag som kvällens konferencierer.

Hur ser framtiden ut för Skolmatsakademin?

– Oj, jag har massor av planer! En handlar om hur vi konkret ska få skolmåltiden att ta mer plats i undervisningen genom att få både skolledare och pedagoger med i matchen. Och så behöver vi ta fram en gemensam deklaration för hur en pedagogisk måltid faktiskt ska se ut.

Agneta Renmark


Fotnot
: Denna artikel publiceras även på Kost & Närings medlemssidor i kommande nummer av Magasin Måltid, med utgivning den 14 oktober.