En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > Ht 2020: Vad hände sedan?
ht2020
Utrymme för förbättring. Umeå universitet gläds åt ett större intresse för Kostvetarprogrammet jämfört med året innan, men hade gärna sett ännu fler programstudenter på kursintroduktionen.

Ht 2020: Vad hände sedan?

2020-09-17
  1. Utbildning
  2. Student

I senaste Förenade Måltider rapporterade vi om högre söktryck på höstens platser vid kostvetarutbildningarna i Göteborg, Uppsala och Umeå. En sommar senare – hur många studenter påbörjade de facto utbildningarna vid ­terminsstart? 

Vi tog en uppföljande kontakt med studie­orterna. 

Göteborgs universitet: Annica Strandh Johansson, studierektor vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

”Vid terminsstart var 23 studenter antagna till Kostekonomprogrammet, KE. Ytterligare 30 läser första året fristående, vilket är fler än förra året. Vid den digitala introduktionen hade vi 14 programstudenter. Eftersom vi har 30 platser på KE hade vi gärna sett flera studenter, men positivt är att flera av de som läser första året fristående verkar intresserade av att fortsätta på KE från och med termin 3.”

Covid-19 kan ha bidragit både positivt och negativt.

Uppsala universitet: Ylva Mattsson Sydner, professor vid Institutionen för kostvetenskap

”Vid terminsstart var 51 studenter registrerade på kostvetarprogrammets 26 platser. Programstudenterna läser den första terminen tillsammans med studenter som läser fristående kurs och totalt är det 71 studenter registrerade på kursen. På kursintroduktionen deltog 43 programstudenter. Ytterligare fem studenter kommer förmodligen att följa programmet. Så precis som vanligt har vi gjort ett stort överintag.”

Umeå universitet: Petra Rydén, biträdande prefekt vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap 

”Vid terminsstart fanns 22 studenter på kostvetarprogrammet på våra listor. På kursintroduktionen deltog 13 programstudenter, så 9 registrerade studenter dök aldrig upp. Utöver programstudenterna har vi 18 studenter som läser kostvetarprogrammets första kurs fristående, och som sedan kan söka in till programmet om de så önskar. Det ser bättre ut än i fjol, så det är positivt. Vi hade dock gärna fyllt alla 20 platser. Det är svårt att spekulera om orsakerna: Covid-19 kan ha bidragit både positivt och negativt.”

David Hollertz