En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Hatten av för värdig vinnare
2018-02-05
Matsvinn ur ett barnperspektiv. Förskolan Hattstugans tävlingsbidrag höll hela vägen till vinst i årets omgång av Kök & Pedagogik.

Kök & Pedagogik 2017/18

Hatten av för
värdiga vinnare

– Vad står vågen på? Känner ni igen siffrorna?
– Noll, två, åtta! ljuder svaret från andra sidan väggen.
– Nej, elva!! invänder en annan röst, lika högfrekvent som den är övertygande.
– Och vilken påse tror ni är tyngst då?

Barnen pratar ivrigt i munnen på varandra medan de utser ut sin kandidat bland de tre avfallspåsarna från den nyss avslutade lunchen: fisksoppa med hembakat bröd och sallad till.

Det är måndag eftermiddag på Hattstugans förskola i Bara i Svedala kommun strax utanför Malmö, och under nyfikna ögons uppsikt för förskolekocken Gertie Jönsson i in siffrorna över det invägda matavfallet i ett uppföljningsdokument.

– Barnen ska få prova att smaka på det de vill smaka på. Vi uppmuntrar, men vi tvingar aldrig någon, betonar pedagogen Sophie Andersson.

Höll hela vägen

I arbetsmodellen ”Matsvinn ur ett barnperspektiv” – tillika Hattstugans tävlingsbidrag till årets omgång av Kök & Pedagogik – länkas arbete för minskat matsvinn samman med den pedagogiska verksamheten och läroplanen för förskolan.

Och det var just detta goda exempel som höll hela vägen i tävlingen. Efter en rafflande öppen omröstning mellan de tre finalisterna blev det till sist Hattstugan som kammade hem segern i 2017/18 års Kök & Pedagogik.

”När det gäller passen i köket spånar vi fram idéer tillsammans. Gertie bidrar med sina kunskaper kring råvaror och matlagning, medan jag gör det pedagogiska jobbet”

När Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skolas Camilla Wiström i mitten av januari besöker Hattstugans förskola för att gratulera vinnarna finns också måltidsorganisationen i Svedala kommun på plats.

– Glädjen och stoltheten kring att ha vunnit det här priset liksom lyser i ögonen på alla, det är fantastiskt att få komma hit och uppleva det, säger Camilla Wiström.

Minus en tredjedel

Hattstugans arbete för minskat matsvinn är ett pilotprojekt inom ramen för det regionala initiativet Översta steget, vars syfte är att minska avfallsmängderna i offentliga verksamheter generellt. Initiativet inleddes i mars 2017 och pågår fram till slutet av året.

– Målsättningen är att utveckla en handlings- och kommunikationsplan som ska kunna tillämpas i alla kommunens förskolor, och ge en minskning av matsvinnet med 33 procent, förklarar Lina Jönsson, biträdande måltidschef i Svedala kommun.

Lyckliga vinnare. Gertie Jönsson (t.v.) och Sophie Andersson (t.h.) har ett tätt samarbete kring den del av undervisningen som sker i köket. I mitten Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skolas Camilla Wiström.

Kompletterande kompetenser

Men tillbaka till de måltidspedagogiska aspekterna. För projektet kring matsvinn är långt ifrån det enda i barnens vardag som involverar utbyte med köket. Bakning, matlagning och provsmakning av olika ingredienser är några exempel.

– Som förskollärare är vi den enda personalgrupp som kan ta undervisningen med barnen. När det gäller passen i köket spånar vi fram idéer tillsammans. Gertie bidrar med sina kunskaper kring råvaror och matlagning, medan jag gör det pedagogiska jobbet. Både i planeringen, genomförandet och uppföljningen, berättar Sophie Andersson, förskollärare på Hattstugan.

– Utgångspunkten kan till exempel vara månadens frukt, låt säga äpple, där jag som kock kommer med förslag på vad som går att göra, mos, juice, bitar för provsmakning och så vidare, och dessutom beräknar åtgång och beställer hem det som behövs, fyller Gertie Jönsson i.

Matematik vid varje tillfälle. Så lyder devisen när barnen arbetar med Gertie Jönsson i köket. Mätning och vägning av ingredienser är ett exempel. Men ibland är det förstås roligare att bara dansa en stund!

Behov av goda exempel

Camilla Wiström konstaterar att måltidspedagogiskt arbete knutet till läroplanen för förskolan fortfarande är en ganska ny företeelse. Behovet av inspiration och goda exempel är därför stort – inte minst när det gäller kopplingen till matematik och naturvetenskap.

– Just det här ville vi i fokusgruppen sätta fingret på när vi satte temat för årets Kök & Pedagogik, ”Räkna med måltiderna”. Hattstugan visar hur man med måltidspedagogikens hjälp kan föra in de naturvetenskapliga perspektiven i praktiken, utan att det måste vara överdrivet svårt eller krångligt. Det gör Gertie, Sophie och övriga bakom det här bidraget till ytterst värdiga vinnare, säger Camilla Wiström.

Fotnot: Nyfiken på mer? På förmiddagen den 23 mars kommer Gertie och Sofie till Kostdagarna och Seminariescenen för att berätta om sitt pedagogiska måltidsarbete på Hattstugan.

Text och foto: David Hollertz