En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Hälften av svenskarna gör matlåda
2010-11-23

Hälften av alla svenskar gör matlådor. Det visar en undersökning Lantmännen låtit göra. Dock finns regionala skillnader. Storstadsbor och skåningar är sämst på att ta reda på sina matrester.

Just i dagarna har EU utlyst ”European Week for Waste Reduction”, ett ”Var rädd om maten-projekt”. En rad svenska organisationer och myndigheter deltar också i kampanjen som har till syfte att minska avfallshanteringen inom EU. Varje år slängs enorma mängder med mat, som därmed går till spillo.

Enligt en undersökning som Lantmännen låtit göra, där 1.000 svenskar intervjuats om sina matvanor, så är svenskarna generellt dåliga på att laga ny mat av rester. Endast tre procent gör nya maträtter av det som blir över från matlagningen. Däremot är det desto vanligare att spara resterna till matlådan på jobbet, och 51 procent av svenskarna använder matlåda.

Annons:
– Matlådan är en svensk favorit och vi vill uppmuntra och uppmana ännu fler till att göra matlådor, en enkel åtgärd för att bidra till minskat matavfall, säger Johan Karlström, chef för division Livsmedel på Lantmännen.

Storstadsborna, 42 procent, tillsammans med skåningarna, 38 procent, är sämst på att göra matlådor av sina matrester. Bortsett från Stockholmsområdet är Svealand flitigast, 62 procent. Norrlänningarna kommer inte långt därefter med 59 procent

Källa: http://www.dn.se/nyheter/sverige/halften-av-svenskarna-gor-matlada-1.1213872 (2010-11-23)