En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > Guide för godare grönt

Guide för godare grönt

2019-11-28
  1. Hållbarhet
  2. Förenade Måltider

Efter Köttguiden och Fiskguiden lanserar Världs­naturfonden WWF under nästa år nytillskottet Vegoguiden, en vägledning för mer informerade och hållbara val av vege­tabilier.

Arbetet med Vegoguiden, som sker med vetenskapligt stöd från SLU inleddes hösten 2018 och kommer att rikta sig både till de som arbetar professionellt med mat och till konsumenter. I september i år presenterades ett tidigt utkast i ett användarforum för inbjudna bransch- och konsumentföreträdare. 

Sofia Nordlund.

– Upplägget kommer att likna det i Köttguiden, med bedömningar av olika sorters frukt och grönsaker dels som helhet, dels utifrån en handfull delaspekter som exempelvis klimat och biologisk mångfald, säger Sofia Nordlund, projektsamordnare för hållbar mat vid WWF och projektledare för Vegoguiden. 

Den främsta utmaningen i arbetet, berättar hon, har varit att hitta rätt lösning för hur guiden ska hantera och förhålla sig till insatserna av kemiska bekämpningsmedel i odlingen.  

– Utan tvekan är det här det svåraste området att täcka in, mängden tillgänglig data är begränsad. På samma gång är vi väldigt måna om att kunna ge bra vägledning kring just bekämpningsmedlen, det är något som många både undrar över och oroas av.