En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Mer grönt, mindre socker – och större engagemang
2018-11-06
I ett kort videoklipp på Livsmedelsverkets hemsida presenterar Anna-Karin Quetel, nutritionist vid myndigheten, nyheterna i de uppdaterade råden. Klicka här eller direkt på bilden för att komma till klippet, som du hittar längst ned på sidan. Foto/skärmklipp: Livsmedelsverket.

BRA MAT I SKOLAN

Livsmedelsverket uppdaterar råden

Mer grönt, mindre socker – och måltiden som ett verktyg för större hållbarhetsengagemang. Det är de tre huvudnyheterna när Livsmedelsverket nu presenterar en uppdatering av ”Bra måltider i skolan”.

Klicka på bilden ovan för att ta del av de nya råden i sin helhet.

I ett pressmeddelande pekar Livsmedelsverket bland annat på resultaten i sin senaste undersökning av barns matvanor, Riksmaten Ungdom, som visar att unga äter för mycket kött och för lite grönsaker.

– Kan vi vända på den bilden gör vi skillnad för både hälsan och miljön. Här har skolan en mycket viktig roll, säger Anna-Karin Quetel i en kommentar till de uppdaterade råden, vars övergripande syfte är att ge stöd i arbetet med att utforma skolmåltiderna på ett sätt som främjar både hälsa, miljö och lärande.

Till nyheterna hör också minskningar av socker, liksom tydligare fokus på måltidens potential att bygga kunskap och förändra attityder när det gäller klimat- och hållbarhetsfrågor.

– Vi uppmanar rektorer och lärare att använda måltiden i undervisningen för att skapa engagemang för ett hållbart samhälle och utbilda framtida kvalitetsmedvetna konsumenter, fortsätter Anna-Karin Quetel.

Nyfiken på de uppdaterade råden i sin helhet? Klicka här för att ladda ner 2018 års ”Bra måltider i skolan” i PDF-format!