En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > Fyra kommuner i framkant
Fyra kommuner utsedda till utvecklingsmiljöer.
Dessa fyra kommuner är utsedda till utvecklingsmiljöer i Livsmedelsverkets projekt.
Hållbara skolmåltider

Fyra kommuner i framkant

2021-03-09
  1. Förskola och skola
  2. Förenade Måltider
  3. Hållbarhet

25 kommuner lämnade in ansökan, och i februari utsågs fyra av dem till utvecklingsmiljöer. Nu inleds Livsmedelsverkets projekt som – i praktiken – ska visa vägen mot framtidens hållbara, hälsosamma skolmåltider.   

Foto: Christin Holm
Alain Grenard.

Ett nytt recept för skolmåltider. Det är namnet på projektet som framöver kommer att sätta prägel på verksamheten Hofors, Karlstad, Munkedal och Vallentuna – de fyra kommuner som utsetts till så kallade utvecklingsmiljöer. Förenade Måltider ringde upp Alain Grenard, kostchef i Karlstad, som tillsammans med koststrategen och kollegan Linnea Olsson svarade för kommunens ansökan till projektet.

Grattis! Ansökningarna var många, vad tror du fick det att tippa över till Karlstads fördel i slutändan?

– Tack, att gå in i detta känns helt fantastiskt! Något jag tror har spelat stor roll är det breda stöd vi haft hela vägen. Dels från kommunledningen och andra förvaltningar, men också näringslivet visade tidigt att de vill vara med på tåget. Viljan att testa och försöka ändra på någonting är tydlig.

Linnea Olsson.

Hur kommer projektet att märkas av i praktiken? 

– Det återstår ännu att se. Alla fyra kommuner kommer att samarbeta och dra nytta av varandra. Men inget barn kommer att missa matens stora betydelse, och hållbarhetstänket bakom. Också vår kökspersonal har en spännande tid framför sig där de kommer behöva tänka hållbart och räkna CO2 på ett helt nytt sätt. 

Alla fyra kommuner kommer att samarbeta och dra nytta av varandra.

Själva projektet pågår ett år. Kommer ni hinna få något gjort!?

– Ja, absolut. Men smekmånaden blir kort. Vi har många ögon på oss och ska vi klara av att leverera så gäller det att vi är rappa, samspelta och effektiva. Och att vi kommer igång direkt.

David Hollertz