En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Förskolan Gunghästen vinnare i Kök & Pedagogik
2017-01-18
  1. Förskola och skola

STOR BILDSPECIAL

Gunghästen vinnare
i Kök & Pedagogik

När de inkomna rösterna räknats samman i Kök & Pedagogik, är resultatet tydligt. Eva Johansson, förskolechef, och hennes medarbetare på förskolan Gunghästen i stadsdelen Vallby i Västerås är vinnare i 2016/17 års upplaga av tävlingen.

På onsdagen fanns Kost & Närings fokusgrupp Camilla Wiström, tillsammans med medlemssidornas utsända reporter och fotograf, på plats på Gunghästen för att gratulera både personal och verksamhetens huvudpersoner.

I kommande nummer av Kost & Närings medlems­sidor i Magasin Måltid, med utgivning den 23 februari, kan du ta del av reportaget från dagen i sin helhet – inklusive det fantastiska arbete Gunghästen bedriver för att integrera mat, råvaror och måltider i pedagogiken. Men redan nu bjuder vi på ett axplock av bilderna från onsdagens besök.

Fotograf: Linda Eliasson

“Ni är bäst!” Camilla Wiström, deltagare i Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skola, hade det hedersamma uppdraget att representera föreningen och överlämna den pristallrik som tillsammans med äran och en inspirationsdag med kocken och krögaren Paul Svensson utgör vinsten i Kök & Pedagogik.
Att låta barnen lära känna mat och råvaror med sinnena enligt Sapere-metoden beskrivs av Eva Johansson som “hjärtat i den pedagogiska verksamheten” på Gunghästen. Att lära känna nya grönsaker via smak, känsel, lukt och syn hör till det som står på schemat i verksamheten. Det som uppskattas av vissa…
… kan väcka helt andra känslor hos andra.
Under sina sex år på Gunghästen har Eva Johansson arbetat både konsekvent och målmedvetet för att göra mat och måltider till en integrerad del av pedagogiken.
“Vad ska vi äta idag?” Bland annat tack vare dagliga genomgångar av dagens lunch finns en hög medvetenhet hos barnen kring olika livsmedel och råvaror.
Given favorit. Kocken Anna-Carin Persson äter precis som övrig personal lunch tillsammans med barnen. “På så sätt flyttas kocken och matlagningen närmare resten av verksamheten”, konstaterar Eva Johansson.
Även barnen vinnare. Den äppelskalare som Camilla Wiström överlämnade – och demonstrerade – efter avslutad lunch är barnens eget pris i Kök & Pedagogik.

 

 

 

 

 

 

Mycket pekar på att skalaren kommer att bli flitigt använd framöver.