En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > För tydligare ursprung
bok-fb
Anna Svartsjö

För tydligare ursprung

2019-09-27
  1. Upphandling
  2. Förenade Måltider

Kan produkter som kaffe och sojabiffar egentligen räknas som svenska? Det beror, förvirrande nog, än så länge på vem man frågar. I augusti träffades fokusgrupp Hållbarhet, MAT-tanken och Livsmedelsverket för att diskutera möjliga vägar framåt.

I fokus för mötet, det tredje i ordningen i projektet kring ursprung som pågått sedan i våras, stod frågan om enhetliga definitioner. 

– Under våren har mycket av diskussionerna handlat om hur ursprunget ska kommuniceras i de digitala systemen. Men allra först måste vi enas om vad vi egentligen menar med ursprung, säger fokusgruppens Anna Svartsjö.

Information om ursprung är idag – med undantag från en handfull specifika livsmedelsprodukter – frivillig och upp till respektive producent både att avgöra och ange. Lagstiftningen på området är komplicerad och ger i regel lite vägledning. 

– Både vi och våra gäster vill veta var maten är odlad, uppfödd, slaktad och hanterad. Så enkelt är det, konstaterar Anna Svartsjö. 

Under hösten kommer arbetsgruppen ta fram en översikt riktad till kost-/måltidschefer och upphandlare, om de olika definitioner och gränsdragningar kring ursprung som finns idag. 

– Nästa steg är att enas om gemensamma definitioner, och på sikt en kompletterande SFTI-standard, säger Anna Svartsjö. W