En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > Flera nyheter i uppdaterad databas
rachael-gorjestani-XlA2994Txhw-unsplash
100 g sockerärtor innehåller bland annat 46,8 µg folat och 3,38 g protein. Källa: Livsmedels­databasen.
Större transparens

Flera nyheter i
uppdaterad databas

2019-12-10
  1. Omvärld

För första gången sedan december 2017 uppdateras nu Livsmedels­databasen, som innehåller näringsberäkningar för över 2 000 olika livsmedel.

Livsmedelsverket, som ansvarar för databasen, pekar i en information på flera nyheter jämfört med tidigare:

1. Nya namn – enhetlig struktur

”Många livsmedel får nya namn för att följa samma enhetliga struktur och vara lättare att hitta. Produktspecifika namn har också i stor utsträckning ersatts av generella namn. Det innebär att man som användare kanske inte kommer att hitta livsmedel under de namn man tidigare varit van vid. Detta kommer framför allt gälla de som använder vår databas i andrahand där våra underliggande söktermer inte finns med, till exempel i olika näringsberäkningsprogram.”

2. Utbytta livsmedel ger nytt näringsinnehåll

”Äldre livsmedel som inte längre finns på marknaden har tagits bort och är utbytta mot andra livsmedel om de har ingått i beräknade livsmedel. Som exempel har berikat vetemjöl tagits bort och byts ut mot oberikat vetemjöl i över 100 beräknade livsmedel vilket bidrar till att många livsmedel kommer ha ett förändrat näringsinnehåll.”

3. Nya livsmedel

”Senaste årens projekt gör att databasen kommer innehålla nya livsmedel och näringsvärden inom områdena: nötter, fröer och gryner; tillbehör; fisk och skaldjur inklusive produkter; frukt och grönsaker samt rätter som serveras i förskolor.”

4. Större transparens

”En annan nyhet som användaren kommer kunna se spår av och som är planerad att vara färdig under början av nästa år är att informationen om Livsmedelsverkets analysprojekt, och hur värdena för ett livsmedel är framtaget, kommer att finnas tillgängligt direkt via livsmedlet på Sök näringsinnehåll. Där kommer även information om vilka produkter som har ingått i analysen att finnas. Detta kommer att gälla för livsmedel som ingått i analysprojekt från 2016 och framåt. Informationen kommer även gå att läsa i projektspecifika PM som kommer att finnas tillgängliga på hemsidan.”

Läs mer om Livsmedels­databasen och nyheterna i 2019 års uppdatering på Livsmedelsverkets hemsida.