En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Ett ögonblick, Marianne Backrud-Hagberg …
2014-06-25

_MG_7740
Ett ögonblick, Marianne Backrud-Hagberg …

… Kost & Närings ordförande och väntande i Paris på ett anslutningsflyg till Sverige från HCI:s (Healthcare Caterers International) kongress i Minneapolis, USA. Utöver själva kongressen har också seminarier, styrelsemöte och studiebesök stått på programmet.

Vilka är dina spontana intryck av dagarna?

– Det kanske största intrycket är hur öppna och positiva alla är som man kommer i kontakt med, oavsett sammanhang. Folk är gästfria, bjuder på sig själva och tar ut svängarna, allt är ”fantastiskt”. De tycker också det är väldigt kul när man är visar sig intresserad och ställer mycket frågor. Jag tror att vi svenskar ibland kan ta oss själva på lite för stort allvar. Sedan har vi mött en känsla för service som jag imponeras av. Det var också temat för ett seminarium jag deltog i, lett av en kock som bland annat jobbat i köket på en ubåt och vunnit pris som USA:s bästa armékock.

Food_medicine
”Mat är medicin”, ett budskap värt att påminna – och påminnas – om.

HCI:s styrelse, där du representerade Kost & Näring, gjorde också ett par studiebesök?

– Ja, ett av besöken var vid ett stort akutsjukhus. Där vi fick titta på köket, som var stort till ytan och hade väldigt många medarbetare, men samtidigt långt ifrån toppmodernt. Men till skillnad från många andra tillagningskök i USA hade man här ambitionen att laga bland annat såser, soppor och grytor från grunden. Det var något de var stolta över och gärna lyfte fram, och nyfikenheten var stor på hur inställningen till lagat-från-grunden ser ut i Sverige och andra länder. En rolig detalj var de skyltar man satt upp med olika budskap, exempelvis ”Food is medicine” och ”It is our pleasure to serve”. Också här var synen på service slående. För att hela tiden hålla kökspersonalen medveten om gästens perspektiv finns en patientsäng, där medarbetarna med jämna mellanrum lägger sig och blir serverade en måltid på bricka, på samma sätt som en ”vanlig” patient.

Ni höll också ett mer formellt styrelsemöte. Vad beslutades där?

– Ett viktigt beslut är att vi inom HCI ska börja jobba globalt med att motverka undernäringen bland äldre, eller ”senior hunger” som är det amerikanska begreppet. Typen av problem när det gäller undernäring varierar samtidigt stort mellan länderna. I USA är exempelvis är många äldre helt enkelt är för fattiga för att kunna ha råd äta sig mätta. För svensk del handlar utmaningen istället snarare om att säkerställa att maten och måltidsmiljön håller en så hög kvalitet att de äldre verkligen får i sig den näring de behöver. Just det kommer vi också att diskutera vidare kring vid Kost & Närings seminarium i Almedalen, på tisdag i kommande vecka.

Bjöd vistelsen på ytterligare ”utropstecken”?

– Ytterligare ett prov på gästfriheten var när vi i HCI:s styrelse en av kvällarna blev bjudna hem till en styrelsekollega på ett äkta, amerikanskt barbecueparty! Fint väder, grillat, musik och mingel i en underbar trädgård. Fantastiskt!