En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Ett ögonblick, Kerstin Berg…
2016-12-13
  1. Förskola och skola

Ett ögonblick,
Kerstin Berg …

… medlem i Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skola och sedan några månader föreningens representant i Skolverkets nationella programråd för restaurang- och livsmedels­programmet. Idag höll det nya rådet sitt första ordinarie möte. Vad diskuterades?

Kerstin Berg. Foto: Malin Ottosson.

– Kvaliteten i utbildningarna var ett återkommande tema under dagen. Vad innebär kvalitet för oss som ansvarar för de offentliga verksamheterna? Tillsammans med Kommunals representant Jan Rehn är det vi i Kost & Näring som företräder storköksperspektivet i programrådet.

Hur ska då kvaliteten i utbildningarna kunna säkras, och till och med höjas?

– En otroligt viktig faktor för matchningen mellan utbildningarnas innehåll och arbetsmarknadens behov är de lokala programråd som ska finnas på alla skolor som erbjuder praktiska utbildningsprogram. Det är här planeringen sker och det är då vi som finns ute i verksamheterna har möjlighet att berätta vad som krävs för att man ska vara anställningsbar. Här finns mycket att göra, från båda håll. Många skolor saknar fungerande programråd, men samtidigt måste vi i den offentliga sektorn bli bättre på att finnas med och verka i de här forumen. Kost- och måltidschefer, bjud in er själva till kommande programråd vid er lokala gymnasieskola!

Bjud in er själva till kommande programråd vid er lokala gymnasieskola

Ni hann också med att diskutera andra utbildningssatsningar än de på gymnasienivå?

– Ja, Arbetsförmedlingens representant kunde berätta att man nyligen slutfört upphandlingen av en restaurang- och storhushållsutbildning, riktad mot dem som vill in i branschen men som saknar rätt kompetens. Med start nästa år kommer utbildningsföretaget Astar genomföra utbildningen på 32 orter i landet, i Dalarna och på Gotland är det istället Yrkesakademin respektive Lernia som är utförare. Det här är en välkommen satsning. För att trygga kompetensförsörjningen och få in kompetenta medarbetare behövs flera åtgärder parallellt.

David Hollertz