En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Ett ögonblick, Emilia Frankén …
2013-09-05

Ett ögonblick, Emilia Frankén …

… sistaårsstudent på Kostvetarprogrammet vid Uppsala universitet och ny studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse. Tillsammans med din studerandesuppleant Amanda Berg har du i dagarna varit med om ditt första styrelsemöte.

EmiliaVilka är dina första intryck?
– Spontant känner jag att ”Wow, det här var roligt”! Innan mötet tänkte jag att jag nog skulle få hålla en ganska låg profil, men tvärtom kände både Amanda och jag oss välkomna att vara med i diskussionerna. De i styrelsen var också nyfikna på vad vi hade att komma med, det märktes att man tycker att våra erfarenheter också är erfarenheter.

Vad är bakgrunden till att du vill engagera dig i Kost & Närings arbete?
– De första tankarna väcktes efter att Eric Carlsson, den senaste studeranderepresentanten, rekommenderat andra att göra samma sak. Jag tror det är väldigt nyttigt för oss studenter att få en dagsfärsk bild av vad som händer i branschen just nu. Hur det går till i det riktiga arbetslivet. Det är perspektiv som inte alltid når in i universitetsvärlden.

Vilka frågor tror du kommer diskuteras allra mest under ditt år i styrelsen?
– Jag är övertygad om att Laga-mat-från-grunden också fortsättningsvis kommer att vara ett stort och viktigt område. Hur ska mat märkas och hur ska vi säkerställa att vi vet vad vi äter? Mats-Erics Nilssons senaste bok ”Saltad nota” tror jag kommer att bidra till ett ännu större intresse för frågan. Den ”gröna maten” inom offentlig sektor är en annan diskussion som jag tror kommer märkas tydligt, inte minst i samband med att de nya nordiska näringsrekommendationerna presenteras senare i höst.

Finns det något område som du själv brinner extra mycket för?
– Specialkost av olika slag. Jag har en gymnasieutbildning som kock och har bland annat jobbat just som dietkock vid sjukhuset i Västerås. En stor och väldigt rolig utmaning, eftersom du aldrig kan förutse vilka patienter som kommer in, och vad de vill och kan äta. Här hoppas jag kunna bidra med mina kunskaper också i rollen som studeranderepresentant.

Sist men inte minst – om ett år är det dags för examen. Vad ser du framför dig efter tiden på Kostvetarprogrammet?
– Först och främst är jag ganska pirrig inför alla tentor som väntar fram till dess! (Skratt) Så just nu vet jag inte riktigt vad som kommer efter utbildningen. Nu i mitten av september kommer jag att göra praktik vid Unilevers provkök i Solna utanför Stockholm. Det blir ett bra tillfälle att testa på hur det är att jobba som kostekeonom, om det är min grej.

Fotnot: I Emilias blogg,  www.blabarsspecialkost.se, diskuteras olika tips och råd kring specialkost. ”Det jag skriver om i bloggen utgår ifrån fakta och vetenskap, snarare än den sortens egna spekulationer som är vanliga i många andra bloggar”, kommenterar Emilia innehållet.