En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Hem > Aktuellt > Ett ögonblick, Jenny Isenborg Sultan …
Jenny Isenborg-Sultan
Jenny Isenborg Sultan

Ett ögonblick, Jenny Isenborg Sultan …

2019-11-28
  1. Upphandling
  2. Förenade Måltider
  3. Hållbarhet

… Kost & Närings fokusgrupp Hållbarhet, som den 26 november genomförde ett webbinarium om hållbar fisk och sjömat.

Webbinariet arrangerades av MAT-tanken tillsammans med Kost & Näring. Vad var syftet? 

– I första hand handlar det om information. Det finns ett jättestort behov av att öka kunskapen om de hållbara sjömatsalternativen i vår bransch. 

Medverkade gjorde också Göteborgsprofessorn Kristina Snuttan Sundell, expert på vattenbruk och landbaserad odling av fisk. Är det här framtiden för den offentliga fisken?

– Landbaserad fiskodling i är helt klart i ropet just nu, även om exempelvis regelverkskrångel och svårigheter att komma upp i skala bromsar utvecklingen. Haven klarar inte ett större uttag än vi har idag. Så ja, vill vi fortsätta äta fisk kommer landbaserat vara en viktig del. 

Finns det andra utmaningar? 

– Jag tror vi måste bli bättre på variation när det kommer till det vi upphandlar och serverar, på samma gång som det är en avgörande utmaning att få barnen att faktiskt äta och tycka om det nya. Musslor, sill och tång är exempel på bra, hållbar sjömat, men i dagsläget är det ju få offentliga verksamheter som använder sig av den sortens råvaror. 

På MAT-tankens hemsida kan du ta del av webbinariet i sin helhet.