En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > ”En win-win för alla”
2017-05-29

MORGONDAGENS KÖKSKOMPETENS

Ett ögonblick, Marie-Louise Nydahl …

… måltids- och lokalvårdschef i Mjölby, som via gymnasieskolans lokala programråd bygger broar mellan Restaurang- och livsmedelsprogrammet och sin egen verksamhet. Hur ser ert behov av kockkompetens ut i Mjölby?

Var finns ditt närmaste Restaurang- och livsmedelsprogram – och hur många läser det just nu? På Skolverkets hemsida hittar du svaret.

– Jag ansvarar för 32 kök där vi lagar det mesta från grunden och vi fullständigt skriker efter kockar och har flera vakanta tjänster som behöver fyllas.

Så hur löser du det?

– Bland annat genom att jag engagerat mig i det lokala programrådet och aktivt börjat erbjuda praktikplatser i våra kök. Vi tar emot praktikanter från både den ettåriga vuxenutbildningen, där 70 procent av utbildningen är förlagd i kök, och från gymnasieskolans restaurangprogram. För att kunna ta emot dem på bästa sätt har ett antal av mina medarbetare fått en halv dags handledarutbildning som skolan arrangerar.

Vilken är din roll i det lokala programrådet?

– Jag bidrar med ett annorlunda tänk. De flesta av lärarna har bakgrund inom den privata delen av restaurangbranschen och vet inte så mycket om hur vår verklighet ser ut. Bilden av den offentliga maten har ju länge varit att vi inte lagat mat från grunden utan bara använder hel- och halvfabrikat. Tack vare praktiken i våra kök får eleverna veta hur det faktiskt förhåller sig.

Ditt bästa tips till dina kollegor runt om i landet?

– Om du har en restaurangutbildning i din kommun, tveka inte att kontakta den! Prata med rektorn, säg att du vill vara med i programrådet – och erbjud praktikplatser i dina kök. Vi har haft praktikanter i våra kök som lär våra medarbetare nya saker. Det är verkligen win-win för alla!

Agneta Renmark

_

FOTNOT Detta är en av flera artiklar i Kost & Närings special om framtidens kökskompetens, som du kan ta del av från och med slutet av maj, här på kostochnaring.se och på föreningens medlemssidor i Magasin Måltid. Här nedanför hittar du övriga publicerade artiklar i ämnet:

[post_list preset=”kokskompetens”]