En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > Kraftsamling mot undernäringen
dyr_full
Kost & Näring i Almedalen

Hur kraftsamla mot undernäringen?

2019-06-12
  1. Almedalen 2019
  2. Äldreomsorg

Undernäringen bland äldre är ett påtagligt samhällsproblem som medför höga kostnader, både i mänskliga och ekonomiska termer. Vad krävs av politiker, vård- och omsorgsgivare, måltidsverksamheter och myndigheter för att åstadkomma konkret förändring och sätta stopp för detta onödiga lidande?

“Ingen hunger”, “God hälsa och välbefinnande”, “Minskad ojämlikhet”. De globala målen i FN:s Agenda 2030 rimmar illa med den undernäringsproblematik som sedan länge är ett faktum bland äldre i dagens Sverige. De åtgärder som hittills satts in har varit otillräckliga; den ofrivilliga undernäringen minskar inte. Som representant för landets kost- och måltidschefer ser Kost & Näring ett uppenbart behov av konkret förändring, som inte stannar vid ord och utredningar utan som når hela vägen fram till den enskilda äldre. Oavsett var i landet hon eller han bor. Hur kan det offentliga Sverige – politiker, vård- och omsorgsgivare, måltidsverksamheter och myndigheter – gemensamt kraftsamla för att sätta stopp för det onödiga och på många olika sätt kostsamma lidande som undernäringen innebär?

Medverkande

Lena Martin, utredare och ansvarig för myndighetens kunskapsstöd mot undernäring, Socialstyrelsen
Josephine Garpsäter, ordförande i DRF:s sektion gerontologisk och geriatrisk nutrition samt nutritionsansvarig dietist, Dietisternas Riksförbund och Sundbybergs stad
Gunnar Akner, docent i geriatrik, KI, Karolinska Institutet
Marianne Backrud-Hagberg, ordförande, Kost & Näring
Cecilia Nebel, moderator

Tisdag och onsdag den 2-3 juli tar Kost & Näring tillsammans med projektet Matlust och andra utvalda partner de offentliga måltiderna och några av branschens allra hetaste frågeställningar till årets Almedalsvecka. Klicka här för att komma till almedalen.kostochnaring.se, där du alltid hittar den senaste informationen om alla Kost & Närings aktiviteter.