En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > ”Bra skolmat handlar inte om pengar”
2013-10-14
  1. Förskola och skola

”Bra skolmat handlar inte om pengar”

Skolmåltidens kvalitet avgörs av betydligt fler faktorer än bara portionskostnaden. Det hävdar Pär Bergkvist, chefredaktör för Magasin Måltid, i en debattartikel i Göteborgs Posten den 13 oktober. Kost & Närings ordförande Marianne Backrud Hagberg hör till dem som undertecknat debattartikeln.

Skärmavbild 2013-10-13 kl. 21.00.53

Urklipp från Göteborgs Posten

”Sanningen är att prisskillnaderna bara har en marginell betydelse för kvaliteten på skolmåltiden”, skriver Pär Bergkvist, och pekar vidare på vikten av en lugn och trevlig måltidsmiljö, kockarnas engagemang och att pedagogisk personal sitter med vid borden och äter med barnen.

Ofrivillig 5:2-diet

Pär Bergkvist lyfter också fram den ”ofrivilliga 5:2-diet” som är en realitet för många svenska skolbarn. På måndagarna, efter en helg av skräpmat hemma, är längtan stor efter att komma till skolan för ett ordentligt mål mat.

”Nu är det dags att fler inser vilken potential skolmaten har – en potential som i många skolor är helt outnyttjad. Rätt använd är skolmåltiden en resurs, inte en kostnadspost i budgeten”, konstaterar Pär Bergkvist.

Klicka här för att läsa debattartikeln i sin helhet på gp.se (öppnas i nytt fönster).