En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > 3 frågor till Marianne Backrud-Hagberg …
2013-07-05

IMG_0526 kopiaAlmedalen torsdag:
3 frågor till Marianne Backrud-Hagberg …

… Kost & Närings ordförande, som på torsdagen deltog i panelen vid Miljöstyrningsrådets debatt kring livsmedelsfusk och uppföljning av innehållet i den mat som serveras inom de offentliga måltidsverksamheterna.

Riksdagsledamoten Anne-Kristine Johansson (S) ställde frågan om vad som kan göras för den offentliga maten från politiskt håll. Vad ser du som det allra viktigaste just nu?
– Det som känns tydligast, och som jag också hör från medlemmarna, är att nu måste det hända något, konkret och helst snabbt. Exempelvis Upphandlingsutredningen är förstås jätteviktig, men för att förbättra villkoren för upphandlare och kostchefer krävs förstås att förslagen omsätts i praktiken. Det budskapet skickade jag med Anne-Kristine Johansson och centerpartisten Roger Tiefensee, som också deltog i panelen, och fick positiv respons.

Tankarna på att komplettera Dabas med ursprungsmärkning av livsmedelsprodukter har varit ett centralt tema både idag och tidigare under Almedalsveckan. Är det här lösningen som branschen har väntat på?
– Om förslagen omsätts i verklighet så vore det ett stort steg i rätt riktning, och något som Kost & Näring också verkat för. Gäller att komma ihåg: Men hur goda intentionerna än är och hur högt ställda kraven, så handlar det i slutändan om vilka varor som faktiskt levererats ut till köken, deras kvalitet och ursprung. Så uppföljningen är en otroligt viktig del.

Vilka perspektiv upplevde du att de övriga i panelen tenderade att se förbi?
– Fokus i upphandlingsdiskussionen generellt hamnar ofta på själva upphandlingsprocessen, vad man kan göra och vilka krav som går att ställa innan upphandlingen är avgjord. Men när avtalet är undertecknat och vardagen tar vid svalnar intresset av hos alla utom oss som jobbar ute i måltidsverksamheterna. Löpande uppföljning under avtalstiden, inte bara i upphandlingssituationen, är därför en jätteviktig fråga för oss. Hur vi säkerställer att det som beställts inte förändras under avtalstiden, att produkter utgår och ersätts av andra fabrikat, av annan kvalitet. Det perspektivet lyfte jag fram i dagens debatt.