En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Almedalen tisdag: 3 frågor till Marianne Backrud-Hagberg …
2012-07-03

… styrelseledamot, som under tisdagen representerade Kost & Näring i en paneldiskussion inom ramen för Sodexos Almedalsseminarium ”Hur får vi världens bästa patientmåltider?”.

Seminariet tog sin utgångspunkt i den aktuella debatten kring vilken mat som ska serveras vid svenska sjukhus, hur och var den ska lagas och vilka krav som måste ställas av landsting och sjukhus.

Vilka perspektiv kunde du tillföra diskussionen?
Min position utgick ifrån mina konkreta kunskaper och erfarenheter från branschen, ett inifrånperspektiv som saknas exempelvis i rollen som landstingspolitiker.

Kan man tala om en röd tråd i diskussionen, något centralt tema?
Synen på måltiden som en sammanhållen helhet var något som hördes från flera olika håll. Det handlar om att inse att varje länk i kedjan är jätteviktig för måltidsupplevelsen, från inköp av råvarorna till det ögonblick då maten serveras patienten. Maten kan vara hur vällagad och näringsrik som helst när den lämnar köket, men serveras den inte på rätt sätt, i rätt tid, blir patientens måltidsupplevelse ändå negativ.

Vad tar du med dig från seminariet, på ett mer övergripande plan?
Seminariet blev en bekräftelse på att det finns en samsyn och en hög ambitionsnivå bland de olika aktörerna som påverkar sjukhusmaten. Oavsett om du jobbar inom industrin, som kostchef eller inom politiken är målet att den mat som serveras vid våra sjukhus ska hålla hög kvalitet. Givetvis finns det gränser för hur långt man kan komma under ett enskilt seminarium, men jag tror det är jätteviktigt att de olika aktörerna möts och får chansen att diskutera de här viktiga frågorna ”öga mot öga”.