En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Mellanmålen: små, goda – och livsviktiga
2018-04-27
Livsviktigt. Detta salta mellanmål – ett av tre som serverades under seminariet – bestående av ost, löksill och majonnäs på rågbröd, fick ett positivt mottagande av smakpanelen.

Små, goda – och livsviktiga

”Ju mindre portioner man orkar äta desto fler små energi- och näringstäta måltider behövs. Mellanmål, kvällsfika, snacks och dryck kan ibland vara enklare att få i sig än lagad mat.”

Så beskrivs mellanmålens betydelse i Livsmedelsverkets nya råd Bra måltider i äldreomsorgen, samtidigt som myndigheten framhåller att mellanmållen har minst lika stor betydelse som huvudmålen när det gäller att täcka behovet av energi och näringsämnen under dygnet.

Det var mot denna bakgrund som Kost & Närings fokusgrupp Äldreomsorg tillsammans med inbjudna gäster på tisdagseftermiddagen den 24 april valde att helt rikta ljuset mot just mellanmålen och deras betydelse för äldres hälsa och välmående.

På plats i Gastro Nords ”Taste lab” fanns tre förstaårselever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Hushagsgymnasiet i Borlänge – redo att tillaga sammanlagt sex olika mellanmål – tre salta och tre söta – till en senior-smakpanel bestående av medlemmar i pensionärsorganisationen SPF Seniorerna.

Här bjuder vi på ett axplock av foton från seminariet!

De tre tillresta kockeleverna från Hushagsgymnasiet i Borlänge, fr.v. Michael Villanueva, Amanda Östlund och Tove Hallor, svarade för tillagningen av de sex mellanmålen.
I medelpunkten för seminariet stod en fem personer stark senior-smakpanel bestående av medlemmar i penisionärsorganisationen SPF Seniorernas Stockholmsdistrikt. Fr.v. Hans Jörlén, Karin Zachrisson, Sonja Karlsson – som på bilden samtalar med fokusgruppens Marita Westerlund, moderator – samt Rolf Skagerborg och Ulf Grufman.
Fokusgruppens Marita Westerlund, tillika seminariets moderator. Här i samtal med Ulf Grufman.

 

 

_

 

_