En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > ”En otrolig pedagogisk rikedom”
2018-04-25
Triss i måltidspedagogik. Fr.v. Gertie Jönsson och Sophie Andersson, kock respektive pedagog vid förskolan Hattstugan i Bara och segrare i Kök & Pedagogik 2018, samt Johanna Bothén, måltidspedagog i Munkedals kommun.

”En otrolig pedagogisk rikedom”

Vad är egentligen måltidspedagogik? Varför har den så stor potential just inom förskolan? Och vad krävs för att praktiskt komma igång ute i verksamheten? Den trio som avrundade tisdagens program på Gastro Nords ”Chef’s Talk”-scen delade med sig både av kunskaper, insikter och konkreta tips.

Sapere, som i korthet går ut på att med hjälp av alla fem sinnen utforska mat och råvaror, var en av de metoder för måltidspedagogik som lyftes fram.

– Alla har rätt till sin egen upplevelse när det gäller maten, här finns en otrolig pedagogisk rikedom. I läroplanen finns en mängd olika mål som man arbetar mot när barnen får träna på att uttrycka sig och sätta ord på det de upplever, förklarade Johanna Bothén, verksam i Munkedals kommun som en av landets ytterst få anställda kostpedagoger.

Kommunikationen A och O

Gertie Jönsson och Sophie Andersson, kock respektive pedagog vid förskolan Hattstugan i Bara och segrare i Kök & Pedagogik 2018, gjorde Johanna sällskap på scenen för att berätta om sina erfarenheter av sitt arbete med måltidspedagogik.

– Kommunikation är A och O. Bara kockar och pedagoger pratar med varandra kan man göra det mesta, konstaterade Gertie Jönsson.   

Som avslutning på det 40 minuter långa ”lektionspasset” sammanfattade Gertie, Johanna och Sofie sin presentation i en ”nyckelknippa”. För att lyssna till hur trion själva presenterade de 7 nycklarna på bilden här under, klicka på ljudspelaren under bilden.

För att ta del av gruppens presentation i sin helhet, klicka här!
_

 

_