En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
Bakgrund_groen
Hem > Webbinarium: WWF och den offentliga fisken

Frågor och svar:
WWF och Fiskguiden

Foto: Lukas Deurloo
Inger Melander, WWF.

När Världsnaturfonden (WWF) den 19 maj presenterade en uppdaterad version av Fiskguiden var nyheterna flera. Vad betyder de nya rekommendationerna för landets offentliga måltidsverksamheter.

Grönt, gult eller rött – i Fiskguiden liksom syskonpublikationen Köttguiden formuleras WWF:s hållbarhetsrekommendationer fortsatt enligt trafikljusmodell.

Vilka är nyheterna i den senaste uppdateringen av Fiskguiden? Varför kvalificerar MSC-, ASC- och Krav-märkningarna inte längre automatiskt för grönt ljus? Och vad väntas få störst påverkan på de offentliga måltidsverksamheterna?

Onsdag eftermiddag den 24 augusti bjöd Kost & Näring in till ett dialogwebbinarium – exklusivt för föreningens medlemmar – med Inger Melander, fiskeexpert på WWF och organisationens talesperson för Fiskguiden.

Det 60 minuter långa webbinariet fokuserades fullt ut mot just de perspektiv, frågor och utmaningar som rör Fiskguiden i förhållande till offentlig måltidsverksamhet. För moderering av webbinariet svarade Jenny Isenborg Sultan och Anna Svartsjö, sammankallande i Kost & Närings fokusgrupper Hållbarhet respektive Upphandling.

Länkar och material

Deltog du i webbinariet? Här hittar du både Inger Melanders presentation i PDF-format och de länkar till fördjupad information som nämndes.

Länkar

Upphandlingsmyndigheten: ”WWF:s förändring av Fiskguiden påverkar användning av våra hållbarhetskriterier”

WWF och fiske – Världsnaturfonden WWF

Frågor och svar om Fiskguiden – Världsnaturfonden WWF

Fiskguiden 2022: Fortsatt tufft läge för torsken och sämre för skarpsill – men ljusare för sötvattensfiskar – Världsnaturfonden WWF

WWF om Seaspiracy och skadorna från fisket – Världsnaturfonden WWF

WWF urges Marine Stewardship Council to adopt key reforms | WWF (panda.org)

WWF Statement on Marine Stewardship Council Reforms | WWF (panda.org)

WWF statement on MSC’s lack of reform | WWF (panda.org)