Hem > Sjukhusmåltiden – en nyckel till stärkt patientsäkerhet?
Med en hög grad av samverkan mellan vård och måltidsverksamhet kan patientsäkerheten stärkas, vårdskadorna pressas tillbaka och vårdtiderna kortas – med stora vinster både samhällsekonomiskt och för den enskilde patienten.
Men de uppenbara fördelarna till trots – i dagens Vårdsverige är ett integrerat synsätt på vård och måltider långt ifrån självklart.
Hur kan framgångsrik samverkan mellan ledning, vård och måltid se ut i praktiken? Vilka är de organisatoriska och kulturella flaskhalsarna? Och vad behövs för att sätta förändringsprocessen i rörelse?
Den 15 juni 2021 bjöd Kost & Näring in till ett öppet webbinarium om sjukhusmåltidens roll och potential i vårdkedjan. På plats i panelen fanns representanter för vård/ledningsnivå respektive måltidsverksamhet i tre av landets regioner, redo att dela med sig av sina erfarenheter kring närmare måltidssamverkan.
Webbinariet riktade sig till personer verksamma inom sjukhus- och regionledningar, till region- och servicechefer, regionpolitiker, personal vid patientsäkerhetsenheter samt – inte minst – till medlemmar i Kost & Näring, Vårdförbundet och Dietisternas Riksförbund, DRF.
Överst fr.v. Agnes Arvidsson och Niklas Tranemyr, Region Sörmland; Clas Lundgren, och Maria Ohlqvist, Region Värmland; Christine Jirving, Region Västmanland samt Patric Gill, moderator.
Medverkande
Agnes Arvidsson, leg. dietist vid Nyköpings lasarett, Region Sörmland
Niklas Tranemyr, enhetschef verksamhetsservice Måltider, Region Sörmland
Clas Lundgren, chefsöverläkare, patientsäkerhetsenheten, Region Värmland
Maria Ohlqvist, koststrateg, Region Värmland, och medlem i Kost & Närings fokusgrupp Sjukhus
Christine Jirving, verksamhetschef, kostenheten, Region Västmanland, och medlem i Kost & Närings fokusgrupp Sjukhus