«

»

Jun 20 2018

Skriv ut detta Inlägg

Äldremåltiderna 17/10: kvalitetslyft i praktiken

INBJUDAN: HELDAGSSEMINARIUM 17 OKTOBER I STOCKHOLM

Äldremåltiderna
– kvalitetslyft i praktiken

Vad krävs för att ta målsättningen om individanpassning från prat till praktik? Vilken betydelse har den lokala mat- och måltidsorganisationen? Och vad är nytt i Socialstyrelsens kommande kunskapsstöd för förebyggande och behandling av undernäring?

Den enskilda matgästens behov, preferenser och välbefinnande – både i ordinärt och i särskilt boende – är utgångspunkten när Kost & Näring och föreningens fokusgrupp Äldreomsorg i mitten av oktober bjuder in till heldagsseminarium om äldreomsorgens måltider.

Framgångsexempel x 3

I tillägg till den starka uppställningen av medverkande från bland annat akademi och myndigheter har framgångsexemplen en given plats i programmet för seminariedagen; tre arbetsmodeller, utvecklade av verksamheter runt om i landet och testade med goda resultat:

Känsla och systematik

Äldreomsorgens många eldsjälar är oerhört viktiga – men ingen kan göra allt. I Västerås stads projekt SMAK – Mat och måltidsmiljö för äldre i särskilt boende omsätts den praktiska, erfarenhetsbaserade kunskapen om vad som gör positiv skillnad i måltidssituationen i rutiner, checklistor och andra konkreta verktyg för kunskapsdelning och kvalitetssäkring.

All inclusive för ökat välbefinnande

Kan en komplett måltidsservice för dygnets alla måltider bidra till bättre hälsa och ökat välbefinnande bland hemmaboende äldre? Det så kallade Matkasseprojektet i Nordanstigs kommun, som testkörts under våren 2018, pekar på att så är fallet. Konceptet med sju levererade måltider per dygn – små, goda, näringstäta och proteinrika – har på kort tid visat sig bidra till både piggare och friskare äldre.

Det tredje framgångsexemplet presenteras tillsammans med det kompletta programmet för dagen, direkt efter semestrarna.

Kicka här för att komma direkt till anmälan! 

Redan klara för medverkan. Överst fr.v. Susanne Rolfner Suvanto, verksamhetsansvarig för Omvårdnadsinstitutet och regeringens tidigare utredare av en nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen; Josephine Garpsäter, nutritionsansvarig dietist i Sundbybergs stad och ordförande i Dietisternas Riksförbunds sektion för geriatrisk och gerontologisk nutrition; Lena Martin, utredare vid Socialstyrelsen och ansvarig för utvecklingen av myndighetens kunskapsstöd för förebyggande och behandling av undernäring som presenteras under 2019; Malin Skinnars Josefsson, nydisputerad med doktorsavhandlingen ”Food Service and Nutritional Care in Swedish Elderly Care” vid Institutionen för kostvetenskap, Uppsala universitet; Anna-Karin Quetel, nutritionist vid Livsmedelsverket som varit drivande i arbetet med de nya, individfokuserade råden ”Bra måltider i äldreomsorgen” som släpptes tidigare i år samt dagens moderator Sylwia Jaworska, journalist med bakgrund inom Sveriges Radio och SVT och grundare av företaget Sylwia & Seniorerna.

PRAKTISK INFORMATION

När: Onsdagen den 17 oktober. Ankomst, kaffe och registrering från och med kl. 9.00, ordinarie seminarieprogram mellan kl. 10.00 och 16.30.

Var: Lustikulla Konferens, Stockholm/Liljeholmen.

Hur: Heldagsseminarium inklusive lunch och fika. Dagen riktar sig till måltidsansvariga, vårdpersonal, verksamhetschefer och andra yrkesgrupper som verkar inom äldreomsorgen, men också till ansvariga politiker och tjänstemän.

Program: Det kompletta programmet presenteras efter semestrarna.

Anmälan: Klicka här för att komma direkt till inbjudan och anmälan

Deltagaravgift: Medlemmar i Kost & Näring eller andra föreningar inom Ledarna: 1 500 kr, övriga 2 000 kr. Moms tillkommer. Är du ännu inte medlem i föreningen men väljer att gå med i samband med anmälan till seminariedagen, välj deltagarkategorin Ny medlem i Kost & Näring, så betalar du det reducerade medlemspriset. (Klicka här för information om de olika typerna av medlemskap.)

Frågor? Skriv till oss så hjälper vi till! Adressen är seminarium@kostochnaring.se.
__

_

Permalänk till denna artikel: http://www.kostochnaring.se/nyhet/aldremaltiderna-17-oktober-fran-insikt-till-forandring-och-framsteg