En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > WWF lanserar Köttguiden
2015-05-27

Skärmklipp 2015-05-27 11.14.23

”Guiden stöd välja det bättre före det sämre”

Världsnaturfonden WWF lanserar idag Köttguiden, där olika sorters kött klassas utifrån kriterierna klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel och djurvälfärd. Kost & Näring har deltagit i det användarforum som bidragit till utvecklingen av guiden.

Anna Richert, WWF
Anna Richert, WWF

– Konsumtion av kött och det sätt många köttdjur föds upp på i världen är en av vår tids stora utmaningar. Vi vill att Köttguiden ska bidra till att fler väljer mat som är hållbart producerad och rättvist fördelad, säger Anna Richert, sakkunnig inom hållbar mat och ansvarig för köttguiden på WWF.

Precis som i WWF:s Fiskguiden, lanserad redan under tidigt 2000-tal, klassificerar Köttguiden efter färgerna grönt (”ät måttligt”), gult (”var försiktig”) och rött (”undvik”). Bedömningen sker utifrån kategorierna klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel och djurvälfärd.

Köttguiden tar dessutom upp viltkött, ägg, baljväxter och andra proteinkällor som kan ersätta kött i måltiden – ett minst sagt aktuellt tema, då WWF samtidigt med lanseringen av Köttguiden ger rekommendationen att i ett första steg halvera köttkonsumtionen ner till 500 gram tillagat kött per person och vecka.

Kost & Näring delaktigt

Maria Siederer
Maria Siederer, Kost & Näring

I utvecklingsarbetet av Köttguiden har WWF haft stöd i synpunkter och återkoppling från ett så kallat användarforum, bestående av ett flertal aktörer med koppling till mat och måltider – däribland Kost & Näring. Maria Siederer, kostekonom och enhetschef inom Bromma stadsdelsförvaltning i Stockholms stad och den som representerat föreningen i diskussionerna, ser flera fördelar med guiden också utifrån ett kost- och måltidschefsperspektiv. Även om Köttguiden i första hand riktar sig mot konsumenter tror hon att den kan bidra till att sätta fokus på frågan om vilket kött vi äter – också i de offentliga verksamheterna.

Skärmklipp 2015-05-27 11.15.30– Sedan Fiskguiden kom har kunskaperna ökat stort bland föräldrar och andra anhöriga till våra offentliga matgäster om vilken fisk som är bra och mindre bra att äta. Den medvetenheten har i sin tur skapat ett tryck på de offentliga köken att servera ’rätt’ sorts fisk. Jag är övertygad om att Köttguiden kommer att få en liknande effekt, säger Maria Siederer. Hon anser att WWF gjort ett gediget arbete med Köttguiden, men ser samtidigt en risk för att bedömningskategorierna – och det sammanvägda betyget per köttslag – riskerar att bli för avancerat för en vanlig konsument att ta till sig.

– Hur ska jag som konsument eller kostchef förhålla mig till, och värdera, att ett visst köttslag får rött ljus i en kategori, grönt ljus i en annan och gult ljus, alltså ’var försiktig’ som helhetsbedömning? Jag tror vi kommer få se mycket diskussioner av det här slaget framöver.

Höjning av lägstanivån

Vad gäller den mer konkreta tillämpningen inom de offentliga måltidsverksamheterna ser Maria SiedererKöttguiden som ett verktyg för att identifiera, och på sikt undvika, de relativt sett sämsta alternativen.

– Tack vare guiden kommer det bli tydligare vilka som är de största ’bovarna’ när det kommer till inköpen av kött. De offentliga verksamheterna kommer också fortsättningsvis att vara priskänsliga och det blir svårt att komma upp till grönt ljus för allt kött. Men man kommer få ett stöd i att välja det bättre före det sämre. Redan om nivån kan lyftas från rött ljus till gult är mycket vunnet, avslutar Maria Siederer.

Fotnot:
På www.kottguiden.se kan du ladda ner Köttguiden i sin helhet – som PDF eller app direkt i din mobiltelefon.