En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Skolmatsverktyg visar vägen
2015-06-01
Skolmat Sveriges verktyg baseras på tre, sinsemellan kompletterande nivåer.
Skolmat Sveriges verktyg baseras på tre, sinsemellan kompletterande nivåer.

Skolmatsverktyg
visar vägen

Skolor som använder sig av Skolmat Sveriges verktyg för skolmaten höjer kvaliteten i sina måltidsverksamheter. Det visar en ny kartläggning från forskargruppen bakom verktyget.

Kartläggningen ”SkolmatSveriges kartläggning av skolmåltidens kvalitet läsåret 2013/14” baseras på data från de 624 grundskolor i 126 kommuner som använde sig av verktyget under nämnda läsår.

Av resultaten, som presenterades av Skolmat Sverige på måndagen, framgår bland annat att de skolor som upprepade gånger använt sig av verktyget lyckas förbättra lunchens näringsriktighet signifikant.

Emma Patterson, Skolmat Sverige
Emma Patterson, Skolmat Sverige

Skolmat Sverige ger också gott betyg ifråga om utbudet av lunchalternativ. I två av tre skolor (61 %) erbjöds eleverna dagligen minst två rätter att välja på. I drygt hälften av skolorna (56 %) erbjöds alla elever en vegetarisk rätt de flesta dagar i veckan – i båda fallen en signifikant ökning jämfört med föregående läsår.

– Vi hoppas att de positiva resultaten ska bidra till att ännu flera skolor och kommuner nu upptäcker nyttan med verktyget. Vi lanserade en kommunfunktion i höstas och sedan dess har närmare en fjärdedel av landets kommuner utnyttjat möjligheten att skapa ett konto, vilket underlättar att överblicka resultaten på kommunnivå, säger Emma Patterson, projektledare vid Skolmat Sverige, i en kommentar.

Klicka här för att ta del av kartläggningen i sin helhet på skolmatsverige.se.
(Öppnas i nytt fönster)