En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Näringsvärt 4 – 2009
2009-10-08
2009-4
Katarina Edvardsson är ny "kostcoach". Hon ska hjälpa måltidspersonal i Göteborg att få nytta av sina nya kunskaper. Foto: Carl Swensson

Tema: Kompetens

Ledare:
Det är vi SOM KAN!

Ur innehållet:
Skolmatslagen
Enklare upphandling
Branschsamarbete – Dafgårds
Månadens kostprofil

TEMA KOMPETENS
Kommunikation, bemötande och miljömärkningar
Kostchef utbilda dig
Kunskap i kristid

ALLTID I NÄRINGSVÄRT
Insändare och debatt
Noterat
Krönika: Mer kunskap ger bättre debatt
Föreningsinformation

Det är vi SOM KAN!
DEN SOM TRODDE ATT VI skulle luta oss tillbaka nu när vi lyckats få in en skrivning i skollagen om att skolmaten ska vara näringsriktig, tror fel. Det är nu vi ska kliva fram och tala om att det är vi, som kan ro hela denna ekvation i land. Ekonomisk kris och mindre pengar till kommunerna innebär en kamp om det lilla utrymme som finns.

Det blir till att vässa argumenten ordentligt för att kunna motivera kvaliteten i våra verksamheter.

Det är nu vi ska visa att det är vi kostchefer och kostekonomer som kan få ihop detta pussel. Det kan varken stjärnkockarna eller dietisterna (även om de också behövs) inte ”kostexperterna” och absolut inte ekonomerna. Det är VI, mina vänner, det är VI SOM KAN STORKÖK!

Vi kan hantera helheten från början till slut. Pengarna, logistiken, personalen, maten, upphandlingarna, livsmedelshygienen. Kunskapen finns i en enda yrkeskår, och det är vår.

Nu är det viktigare än någonsin att vi håller oss framme och tar för oss i debatten. Det orkar varken jag eller vår styrelse ensam – vi behöver hjälpas åt allesammans. Ni vet vad jag menar; ring, skriv, mejla, se till att höras, överallt!

DEN ÅRLIGA STATISTIKEN för hur mycket kommunerna satsar på skolmaten har nu presenterats. Min kommun Kramfors har hamnat högt i rankningen, vi intar en hedervärd tredje plats.

Men är det verkligen hedervärt att hamna högt upp i denna rankning? Är det hedervärt att skolmaten kostar så mycket?

Att ligga högt upp betyder att skolmaten är dyr, alltför dyr tycker en del.

Jag vet att mina politiker kommer att reagera, diskussionen om kostnaderna för skolmaten har gått som en följetong i min kommun under mer än tio år. Jag känner mig oerhört stolt över vår verksamhet, vi har ordning och reda i ekonomin, vi lagar mycket god mat, vi har mycket stor del heltider, vi roterar, utbildar, näringsberäknar, datoriserar, förenklar, ja allt som alla ni andra säkert också gör. Det kostar pengar, och det är det som visar sig hos oss.

Å andra sidan kan man undra hur det känns att ligga långt ner i rankningen. Det skulle vara intressant att höra hur debatten går i dessa kommuner. Maila eller ring mig.

Jag är fortfarande övertygad om att denna jämförelse inte är rättvis och korrekt, man jämför inte rätt saker. Hur ska våra verksamheter kunna jämföras när de ser så olika ut? De egna kalkyler för beräkning av en portion skolmat och sjukhusportioner som Kost och Näring upprättade för några år sedan, fick inte det genomslag vi hade hoppats på, tyvärr. Behövs de inte, månntro?

Som du säkert redan förstått blir det en händelserik höst och det är väl något att locka med för att rekrytera fler medlemmar. För, du har väl inte glömt –
”En ny medlem för varje befintlig medlem”. Det är vår överlevnad!

karin_liden

Karin Lidén, ordförande Kost och Näring