En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Närproducerad mat allt populärare
2010-08-16

Att handla i gårdsbutiker blir allt populärare. Antalet jordbrukare som satsar på egna butiker ökar kraftigt.

År 2007 hade 666 av LRF:s medlemmar butiker på den egna gården där de sålde närproducerad mat. Två år senare var siffran uppe i 829.

Enligt LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson är det en tydlig trend att allt fler jordbrukare satsar på närproducerad och småskaligt producerad mat.Många konsumenter lägger allt mer tid på att leta efter småskaliga producenter och gårdsbutiker. Det blir en upplevelse att komma ut på en bondgård och köpa mat. Förra året omsattes 660 miljoner kronor på livsmedelsförädling och produktion på svenska gårdar.

– Intresset bland folk bara ökar. Vissa dagar har vi över 200 kunder, säger Monica Andersson som arbetar i föräldrarnas butik på Gödebergs gård i Lindome utanför Göteborg.

– Vi har mängder med stamkunder som återkommer regelbundet.

På Gödebergs gårdsbutik har man sålt egenproducerade varor i 15 år. Antingen säljer man egna produkter, exempelvis nötkött, eller varor som man köpt hos grannarna.

– Många som kommer till oss kör en extra vända för att handla här. Mjölk och bröd måste de ju köpa på andra ställen, säger Monica Andersson.

Källa: http://www.dn.se/nyheter/sverige/narproducerad-mat-allt-popularare-1.1154066 (100816)