En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Näringsvärt 4 – 2010
2010-04-15
nr4kostnaringInger Andersson, generaldirektör Livsmedelsverket.

Tema: Kompetens

Ledare: Vi ställer krav

Ur innehållet:
Möt livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson
Ny avhandling: Barn kan visst älska fisk
Kloka idéer om mat och sjukhuskök
Månadens kostprofil Pärnilla Andersson

TEMA EKOLOGI
Kompetens avgörande för upphandlingen
Den stora utmaningen – utbilda och kompetensutveckla

ALLTID I NÄRINGSVÄRT
Insändare och debatt
Noterat
Krönika: Kan vi lita på forskningen?
Föreningsinformation

Vi ställer krav

När du läser det här är våra kompetensdagar över för den här gången. Jag hoppas att drygt 200 deltagare, över 20 utställare och många intressanta föreläsningar gav dig som var där, något att ta med hem. Några har reagerat på att vi använder våra samarbetspartners som föreläsare denna gång, och det kan jag förstå. Vi tyckte dock, att det är viktigt att få argument för att kunna fortsätta använda halvfabrikat i våra kök, i den mån vi behöver. Jag har skrivit om det förr, bland annat i en debattartikel i Svenska Dagbladet för ett och ett halvt år sedan. Hur mycket jag än önskar att vi ska kunna ”laga mat från grunden” vet både du och jag att ibland måste man använda halvfabrikat. Och vad betyder egentligen ordet halvfabrikat? I Delfi Foodserviceguide 2009 definieras halvfabrikat så här: Halvfabrikat är en vara som genomgått sådan behandling att man bara behöver värmebehandla/tillaga den. Till vissa halvfabrikat ska vätska tillsättas. Exempel: djupfrysta grönsaker, skivad/tärnad potatis, torkade soppor och såser. Själv tillägger jag också torkad pasta – det är också halvfabrikat, enligt mitt sätt att se.

Och inget av ovanstående vill då inte jag vara utan i mina kök! Jag vill inte heller att min personal ska slita ut sig och inte kunna arbeta fram till pensionen. Men, jag tycker att de produkter vi ska använda ska vara av bra kvalitet och vi ska också ha pengar så att vi kan köpa dem. Jag ser nu till min stora glädje hur livsmedelsproducenterna plockar bort onödiga tillsatser i sina produkter, och det är en av anledningarna till varför vi valt att låta dem berätta vad de gjort. Jag tycker inte att vi ska behöva skämmas när vi använder industrins produkter. Även om intresset för vad vi stoppar i oss blivit betydligt mycket större de senaste fem åren, tror jag att föräldrar och anhöriga ställer större krav på den offentliga maten, än vad man gör på sin egen mathållning hemma. Med all rätt, kanske, det är ju ”vi som kan mat” (– säger jag) och det är vi som kan påverka folkhälsan genom att ställa krav på industrin att förbättra sina produkter. Och det är precis det vi gör i och med vårt samarbete – ställer krav. Det har hänt mycket de senaste åren och det är det vi ville berätta om under kompetensdagarna.

Det stundar också föreningsstämma, dock inte förrän i april nästa år. Vi behöver motioner eller förslag till vad vi ska syssla med de kommande åren. Hur vill du att vi ska arbeta, vilka frågor är viktiga för dig? Vi behöver också nya ledamöter i styrelsen och här har jag reflekterat över följande: Att vara med i Kost och Närings styrelse innebär att få den bästa omvärldsbevakningen av branschen och man utvecklas oerhört mycket. Men jag har aldrig hört talas om en yrkesgrupp som tar tjänstledigt utan lön för att vara med i en förening som diskuterar uteslutande yrkesfrågor! Vad är det för fel på oss, varför gör vi det? Vi måste börja se ett engagemang i Kost och Näring som ett nätverkande av högsta klass, något som våra arbetsgivare ska vara stolta över att vi deltar i! Inte ska man väl vara tjänstledig för det?

Det ska vara fullt betalt och ett argument i löneförhandlingarna!

I anslutning till föreningsstämman kommer vi att anordna ett event, ännu så länge med arbets-namnet ”Årets Kostdag”. Klart är två föreläsare från HCI (Healtcare Caterers International, en av våra internationella samarbetspartners) som kommer att berätta om möjligheter till internationellt utbytesarbete.

Spännande, eller hur? Vi återkommer till det, men boka den 8 april 2011 i Stockholm redan nu!

karin_liden

Karin Lidén, ordförande Kost och Näring